18-03-2011

Debbie Jenner viert dit jaar haar dertigjarig jubileum in de Nederlandse fitnessindustrie. Debbie introduceerde onder meer Aerobics, Step en Street Dance in ons land. In die dertig jaar is de fitnesswereld aanzienlijk veranderd. Drie decennia geleden telde Nederland een klein aantal sportscholen met apparatuur. De meeste leken destijds op een oud-ijzer opslag: een zaal vol losse gewichten.

Begin jaren ’80 werd de judozaal opeens in beslag genomen door Debbie en een horde vrouwelijke volgelingen met ‘Aerobic Dancing’.Debbie maakte aanvankelijk furore als Doris D. met haar Pins. Na een reeks hits - waarbij haar danstalent niet onopgemerkt bleef - koos ze voor de fitness-industrie.In de media werd ze ‘de Nederlandse Jane Fonda’ genoemd. Ze veroverde Nederland met demonstraties en een theatertournee met bodybuilding wedstrijden.

“Ik weet niet hoeveel oranjegekleurde, gladde (van de zonnebrandolie) brokken vlees ik heb moeten feliciteren en zoenen in die tijd!,”zegt ze, en trekt er een vies gezicht bij. “Zó onsmakelijk! En als ik terugdenk aan wat wij toen ook deden in onze demonstratie, het was spectaculair maar niet echt verantwoord!...”
Debbie werd de eerste internationaal gekwalificeerde Aerobics-instructeur in ons land. Ook beet ze de spits af met het organiseren van conventies en grote evenementen. Na twee onstuimige beginjaren heeft zij zich nadrukkelijk beziggehouden met het vastleggen van richtlijnen omtrent veiligheid en professionaliteit.

 

In de afgelopen elf jaar heeft Debbie zich zeer veel bezig gehouden met de promotie en de ontwikkeling van het bewegingsfenomeen Pilates. Wat vroeger het privilege was van een elite of professionele dansers, zij maakte in 2000 met haar Ground Control-PILATES toegankelijk voor de vaak wisselende en grote groepen die onze fitnesscentra bezochten.

Debbie heeft niet stilgezeten. Zo lanceerde ze bijvoorbeeld Small Balls-PILATES, Toning Balls & Bands-PILATES. Dit jaar komt ze met een aantal hybride lessen: haar al jarenlange populaire Relaxercise als uitgebreide opleiding en The BIG Stretch als eendaagse workshop.
Bijzondere methode
Debbie is eigenaar van een bijzonder succesvolle, met fraaie apparatuur uitgeruste Pilates-studio in Amsterdam. Ze wil dit jaar de voordelen van trainen met apparatuur gaan promoten. Inmiddels hebben velen kennisgemaakt met Pilates als matwork groepsles maar weten nog niets af van het trainen met apparatuur. En het is eigenlijk juist de apparatuur die deze methode zo bijzonder maakt.
“Veel fitnesscentrahouders zijn sceptisch en zien Pilates met apparatuur als een niet-lucratief specialisme. Ik bewijs het tegendeel,” aldus Debbie Jenner, “Neem mijn studio als voorbeeld. Wij groeien uit onze voegen en zijn nadrukkelijk op zoek naar een grotere ruimte in de buurt.”
Er wordt in die studio inmiddels meer dan zestig uren in de week les gegeven door een klein team van professionele instructeurs. “We hebben momenteel een klantenstop. Ons succes heeft niets te maken met mijn naam. Ik ben commercieel ingesteld. Vele studio’s c.q. instructeurs pakken het nèt niet goed aan en stoppen voortijdig. Dat is heel jammer. Wij bieden groepslessen op de apparatuur - mijn Pilates-MAX of Strictly Reformer -  maar je kunt ook Circuit Training aanbieden. Dat maakt het werken op de bijzondere apparatuur betaalbaar en toegankelijk voor het grote publiek.

Ja, wij bieden ook Personal- en Duotraining, revalidatie, en trainingen voor topsporters maar door laagdrempelige groepslessen te presenteren hebben we een gat in de markt ontdekt.”

Persoonlijke aanpak

“Veel mensen zijn juist op zoek naar een specialisme: kleinere groepen, een persoonlijke aanpak en natuurlijk effectieve trainingen onder leiding van bevoegde instructeurs. Voor mij is het een uitdaging om te bewijzen dat ondernemers voor een relatief lage investering een hoog rendement kunnen behalen.

“Veel ruimte is er niet voor nodig want 65m2 is al genoeg, als er maar een afgesloten ruimte gecreëerd kan worden. Met vijf stuks van dezelfde apparatuur heb je al een interessant inkomen. Daarom bied ik een Starters Pakket aan van hoogwaardige apparatuur en modulaire opleidingen. Ik heb een faculteit van bevoegde docenten en internationale toppers. In het Starters Pakket zit uiteraard ook een handleiding, bovendien kan ik - indien gewenst - persoonlijke adviezen en begeleiding geven.”
Bewegingsexpert

Debbie geeft ook Inhouse workshops en gastlessen. Daarnaast wordt ze met regelmaat gevraagd door de diverse media om als bewegingsexpert over de nieuwste fitnessindustrie-rages te praten, of de trends toe te lichten. Als hobby verzorgt zij af en toe de choreografie of regie van theaterproducties. Zo is zij inmiddels al negen jaar betrokken bij ‘The Official Tribute to the Blues Brothers’ en ‘The Songs from the movie Sister Act’, beide Engelse producties die onlangs tournees hebben gemaakt langs Nederlands theaters.

Sinds begin dit jaar verdeelt zij haar tijd tussen het wonen op het platteland van Engeland en de Amsterdamse Jordaan.“Ik heb voor mezelf balans geschapen, ik geniet van de rust van het platteland maar ook van de energie van een stad. Ik blijf het leuk vinden om gaten in de markt te ontdekken, de consument te informeren over nieuwe bewegingsvormen en mijn kennis en ervaring op instructeurs en fysiotherapeuten over te dragen.”
De toekomst?

“Zolang ik nog ambulant bent, en mijn pioniers-genen het nog prima doen, zal bewegend Nederland van me blijven horen!...”

Debbie JennerPilates Companyinfo@pilatescompany.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO