13-01-2020

Hoeveel procent van de huidige fitnessleden behaald de beweegnorm van de Gezondheidsraad van 2017? Dat is elke dag minimaal 30 minuten recreatief bewegen, een paar keer per week de intensiteit verhogen, sporten dus en minimaal 2 keer per week spiertraining en ouderen ook nog balanstraining toegevoegd. Als ik dit vraag aan professionals, dan krijg ik meestal als antwoord, ‘misschien 20% tot 30% van alle leden van sportcentra’. Mijn vervolg vraag is, hoeveel procent van alle fitness deelnemers traint optimaal effectief. Dus 2 a 3 keer per week, binnen de supercompensatie periode, optimaal effectief per training, met voldoende variatie, balans en aandacht voor de excentrische contractie? Ook dan is het antwoord meestal ’20 tot 30% van de fitnessers, misschien nog wel minder’. Niet alleen is er dus veel gezondheidsvoordeel te behalen in Nederland door meer mensen actief te krijgen. Ook de mensen die sporten bewuster maken van de gezondheidsvoordelen van de Gezondheidsraad beweegrichtlijn en essentiële inzichten van effectieve training, daar is enorme winst te behalen. Dat is de reden dat wij twee projecten zijn opgestart.

Ten eerste de Nationale Preventie Beweging, waarvoor het Preventie Manifest geschreven is (zie www.hoedoejedat.nu). Het  manifest omschrijft de noodzaak en ons idee van de aanpak, om de beweegrichtlijn, en later de essentiële inzichten op het gebied van voeding en de werking van ons brein en onze motivatie, onder de aandacht te brengen van professionals.

Professionals bewustwordingspakket beschikbaar!

Fase 1 van de preventie beweging was het verbinden van partners (zie https://hoedoejedat.nu/partners), die samen in de beweging de professionals gaan informeren. Fase 2 is professionals op de hoogte brengen van de nieuwe beweegrichtlijn en de essentiele inzichten daarachter, en die ook in de regio bekend willen maken. Hier hebben we een toolbox voor ontwikkeld met achtergrond informatie, bewustwordingsmaterialen, social media materialen en tools om zelf in de praktijk te gebruiken. Dit wordt geheel gratis aangeboden via https://hoedoejedat.nu/als-professional/programma-a-gratis-bewustwording-kennisupdate-professionals. Ben je nog niet aangesloten, schrijf je gerust in, het is helemaal gratis.

Spier!START voor steunpunten

Ten tweede hebben we voor onze leden het Spier!START boekje en het boekje ‘De 5 gouden regels voor optimale en veilige spiertraining’ ontwikkeld. Doelstelling van deze stukken is een kennisupdate voor trainers, maar ook voor fitnessdeelnemers. Eigenlijk zou iedereen die start met fitness, de kennis in deze 2 boekjes moeten ontvangen, zodat men veilig en effectief aan de slag gaat met fitness. Hier zijn de trainers dus aan zet. In de komende maand benaderen we al onze steunpunten om hun deze materialen aan te reiken en om samen met hun de implementatie hiervan op te zetten.

Onze visie is; de professional is de gezonde leefstijl expert en educator van de toekomt. Door deze kennis te delen met leden, bieden we meer waarde voor duurzame toepassing in de leefstijl van de deelnemers.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO