11-11-2019

Onze eerste ‘voorouders’ van primaten klommen 60.000.000 jaar geleden al rond op deze aarde. Van 60 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden waren we nomaden, we trokken rond over de wereld en steden en dorpen bestonden nog niet. 10.000 jaar geleden was dus de eerste aanzet tot een inactievere leefstijl, omdat we in nederzettingen gingen huizen, die later ontwikkelden naar dorpen en steden. Voor 59.990.000 jaar evolueerden wij in beweging, de hele dag door. Om voedsel te vinden, om nieuw onderkomen te bouwen, om te vluchten als dat nodig was en vaak om te strijden. Er is voor 59.990.000 jaar een noodzaak geweest om alsmaar in beweging te zijn en zelfs vanaf 10.000 jaar geleden tot de jaren 50-60 van de vorige eeuw, was veel en dagelijks bewegen een noodzaak om ergens te geraken, om eten te verbouwen en oogsten, en om samen te komen. Eigenlijk evolueerden we dus 59.999930 jaar in beweging en is het pas sinds de laatste 50/60 jaar, dat we geworden zijn tot relatief inactieve primaten. Daar betalen we nu helaas een flinke prijs voor.

Destijds, in de jaren 50/60 van de vorige eeuw, hadden we natuurlijk nog geen flauw idee van de gevolgen. De economie en industrie ontwikkelden zich t.b.v. het gemak van de mens en voor het gewin van de organisaties natuurlijk. Niet wetende welke gevolgen dat zou hebben voor onze gezondheid. Een van de effecten: overgewicht ging van 10% in de jaren 50/60 van de vorige eeuw naar +50% momenteel. Het vooruitzicht is dat 90% van onze kinderen, als ze onze leeftijd bereikt hebben, overgewicht, obesitas en/of diabetes hebben, met alle gevolgen van dien.

We kunnen stellen dat we er onbewust onbekwaam in zijn gerold, maar inmiddels is duidelijk wat we onszelf en de toekomstige generaties aandoen. Het wordt hoog tijd om het tij te keren, voor we in een onomkeerbare situatie belanden. We moeten van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam. Dat begint bij meer bewust zijn van het belang en er bewust voor kiezen elk dagdeel in beweging te komen. Het lukt ons niet meer zoals onze voorouders, om de hele dag door te bewegen, maar ons lijf heeft gewoonweg elk dagdeel een flink beweegmoment nodig. Tijd verstrijkt en de evolutie draait gewoon verder. Laat ons niet de generatie zijn die het voor de toekomstige generaties verpest, laat ons starten met bewust, elk dagdeel weer in beweging te komen en anderen helpen en inspireren hetzelfde te doen.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO