18-04-2023

Factsheet - Actiever werken, zonder productiviteitsverlies, hoe pak je dat aan? Het is niet gemakkelijk, onze dagelijkse activiteiten en werk combineren met gezond leven. In de wereld van vandaag zijn er letterlijk miljoenen mensen die het grootste gedeelte van de dag zitten, achter het bureau of aan de computer vastgenageld. Dit kan zorgen voor toename van diabetes, overgewicht, gewrichts- en spierproblemen en meer aandoeningen. Met een beetje planning en motivatie kun je hier een stokje voor steken.

Je kan bijvoorbeeld een actieve pauze nemen, denk aan een buitenwandeling van tien minuten tijdens je lunch of koffiepauze. Of je kan elke dag even stretch oefeningen doen op de werkplek. Je kunt alle soorten actieve pauzes inplannen zonder dat daarmee je productiviteit verloren gaat. In feite heeft onderzoek aangetoond dat werknemers die meer fysiek actief zijn, in de loop van de dag de neiging hebben om zelfs productiever te zijn. Hier volgen enkele gemakkelijke actieve stappen die je kunt gebruiken om wat meer beweging te krijgen tijdens het werk:

  • Ga elk gedeelte van de dag een klein stukje (blokjes van 10 minuten) lopen. Dit kan buiten of binnen.
  • Ga meteen na het werk of vóór het werk sporten.
  • Pak de fiets of ga vaker te voet. Je kunt ook met het openbaar vervoer gaan en een kleine wandeling doen tijdens het wachten.
  • Doe elke 30 tot 60 minuten een paar stretch oefeningen als je achter de computer zit.
  • Doe mee met leefstijl uitdagingen met je collega’s. Zoals rennen of lopen ter ondersteuning van een goed doel. Ga eventueel enkele keren per week trainen met collega’s.
  • Ga voor vergaderingen even samen een blokje om. Start de meeting met de agendapunten die informatief zijn, zodat er geen notities nodig zijn tijdens het blokje om. Je zult merken dat iedereen meer energie heeft als jullie teruggaan naar de werkplaats of de vergadering intern verder oppakken na het blokje om.

Pak actieve pauzes die je leuk vindt Kies fysieke activiteiten of sporten die je leuk vindt. Met andere woorden, ga geen uur rennen in de lunchpauze als je rennen niet leuk vindt, zo verlies je juist de interesse.

Op veel werkplaatsen zijn er georganiseerde activiteiten waar je aan kunt deelnemen zoals een loopclub, fietsclub of fitness sessies. Als er nog geen activiteiten zijn op je werk dan kun je misschien zelf iets regelen met collega's. Je zult achteraf blij zijn dat je dit gedaan hebt en sommige collega’s zeer waarschijnlijk ook.

Wil je meer leren over gezond actief leven en de essentiële inzichten leren over bewegen als medicijn, doe dan mee aan het 12 weken Fit SWITCH programma. Een onderdeel van het Fit SWITCH programma is het Actief op de werkplek programma, waarin je in kan stellen om elke dag om 10 uur een mail met een korte oefening te ontvangen. Of sport je nog niet, maar wil je daar wel mee aan de slag, kijk dan voor een Leefstijlclub steunpunt bij jou in de buurt.

Meer info over het Fit SWITCH programma: https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/fit-switch

Een steunpunt zoeken bij jou in de buurt: https://portal.leefstijlclub.nl/professionals/locaties (kijk voor een locatie met het schoentje achter de naam).

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO