20-03-2023
Factsheet - Raw Food
Wat houdt het dieet in?
Raw food oftewel rauwe voeding, is ongekookt en onbewerkt voedsel. Bij dit dieet staan vooral groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier op het menu. Voedingsmiddelen worden niet gekookt, gebakken, gestoomd of gebraden, oftewel niet boven de 48°C verhit.
Mensen die voornamelijk voor deze voedingsmiddelen kiezen worden raw-foodisten genoemd.
Zij willen elke blootstelling vermijden aan stoffen die bij verhitting van voedsel kunnen ontstaan en schadelijk zouden kunnen zijn. Hierdoor wordt het rauwe voedsel ook wel ‘living food” of levend voedsel genoemd.
Over het algemeen vermijden raw-foodisten het gebruik van zuivel. Wanneer deze mensen dit eetpatroon combineren met een veganistisch voedingspatroon worden alle dierlijke producten vermeden.
Waarom kiezen mensen voor dit dieet?
Mensen kiezen vaak voor het volgen van een raw food levenswijze omdat ze overtuigd zijn dat mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Volgens raw-foodisten moet het lichaam ‘goed gevoed worden en de geest dient verrijkt te worden’. Zij lijken meer liefde en empathie te ervaren en schijnen minder last te hebben van emotionele schommelingen dan de gemiddelde mens.
Een andere reden dat mensen voor het raw food dieet kiezen, staat in verband met de preventie van digestieve leukocytose. Een proces dat inhoudt dat het aantal witte bloedcellen in het bloed toeneemt, wanneer voedsel binnenkomt. Het lichaam herkent delen van het gekookte voedsel niet en stuurt er extra witte bloedcellen op af als een immuunrespons.
Verder zijn er nog andere positieve maar ook enkele nadelige effecten van het raw food dieet, deze worden hieronder beschreven.
Wanneer voedingsmiddelen worden verhit gaan vitamines en enzymen verloren. Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Vitamines zijn onmisbaar, dit omdat het lichaam zelf onvoldoende vitamines kan aanmaken. Deze zijn nodig voor een goede gezondheid, groei, ontwikkeling en herstel. Enzymen zijn eiwitten die ondersteunen bij bepaalde functies.
Er bestaan 3 verschillende enzymen:
Gezondheidseffecten
Veel groente en fruit en weinig tot geen (rood) vlees staan centraal bij het raw food eetpatroon.
Er zijn wat (mogelijke) nadelen van het eten van enkel en alleen raw food, namelijk:
Het raw food dieet heeft uiteraard ook positieve effecten op de gezondheid en het milieu, namelijk:
Hoe werkt het dieet?
Voedingsenzymen en vitaminen gaan verloren wanneer het voedsel boven de 48 graden wordt verhit. Deze voedingsmiddelen bevatten dus minder of geen enzymen door een vorm van verhitting.
Wanneer verhitte voedingsmiddelen geconsumeerd worden, gebruikt het lichaam de eigen enzymen om het voedsel te verwerken aldus raw foodisten. Zij willen de lichaamsreserves aan enzymen niet aanspreken. Het eten van verhit voedsel kan leiden tot uitputting van het lichaam en de lichaamsprocessen.
Het wordt afgeraden om op de een of andere dag te beginnen met het eten van raw food en geen gekookte of bewerkte voedingsmiddelen meer te consumeren. Begin met het eten van een rauw ontbijt. Eet bijvoorbeeld een kom fruit of een grote smoothie. Ook kunnen tussendoortjes vervangen worden door rauwe tussendoortjes (wortel, komkommer, bleekselderij). Wanneer er gewenning is ontstaan aan de bovenstaande punten, dan kan er uitbreiding gemaakt worden naar een rauwe lunch. De stap hierna is het eten van een diner met raw food. Op deze manier wordt het een lifestyle op je eigen manier in plaats van een tijdelijk volgend dieet. Voorbeeldmenu raw food dieet
Overzicht raw food dieet
Raw food voedingsmiddelen |
Eten om te vermijden |
Vers fruit |
Gekookt fruit |
Gedroogd fruit |
Gekookte groenten |
Verse groenten |
Gekookt vlees |
Gedroogde/ gedehydrateerde groenten |
Gekookte granen |
Zeewier |
Gekookte peulvruchten |
Noten (rauw, niet geroosterd, zonder zout) |
Geroosterde noten |
Zaden (rauw, niet geroosterd) |
Geroosterde zaden |
Notenmelk, notenboter |
Verwerkte graanproducten (pasta, brood, enz) |
Rauwe eieren |
Gebakken voedingsmiddelen |
Rauwe granen (kan worden geweekt of gekiemd) |
Snacks (chips ect) |
Rauwe peulvruchten (kan geweekt of gekiemd worden) |
Gepasteuriseerde zuivelproducten |
Gefermenteerde voedingsmiddelen (als er geen warmte is gebruikt) |
Gekookte eieren |
Rauwe zuivel (koe, schaap, geit) |
Bewerkte voedingsmiddelen |
Gerookt of rauw vlees of vis |
Suikerhoudende producten |
Literatuur
Bink. (z.d.). Het rawfood dieet - rauw eten. Gezondeten.nl. https://gezondeten.nl/dieten/rawfood
Raw food | Gezond Leven. (z.d.). https://www.gezondleven.be/themas/voeding/di%C3%ABten-en-voedingspatronen/andere-di%C3%ABten/raw-food
Voedingscentrum. (z.d.). Raw food. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/raw-food.aspx
Je bent hier:
Over ons
Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Lees onze Privacy Policy.