05-06-2023

Factsheet: Noten

Wat?

Noten zijn de vruchten van bepaalde bomen en struiken. Ze hebben een harde schaal en bevatten een eetbare kern. Er zijn verschillende soorten noten, waaronder amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten en macadamianoten. Noten zijn rijk aan voedingsstoffen en hebben veel gezondheidsvoordelen.

Waarom is het goed om noten te eten?

 1. Voedingsstoffen: Noten bevatten een scala aan voedingsstoffen, waaronder gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines (zoals vitamine E, foliumzuur en vitamine B6) en mineralen (zoals magnesium, fosfor en zink).
 2. Gezonde vetten: Hoewel noten vet bevatten, bestaat het voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, zoals omega-3-vetzuren. Deze gezonde vetten zijn gunstig voor het hart en kunnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
 3. Antioxidanten: Noten zijn rijk aan antioxidanten, zoals vitamine E en selenium. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen en kunnen ontstekingen helpen verminderen.
 4. Gewichtsbeheersing: Ondanks hun relatief hoge caloriegehalte kunnen noten helpen bij het behouden van een gezond gewicht. De combinatie van eiwitten, vezels en gezonde vetten in noten geeft een verzadigend gevoel, waardoor je minder snel te veel eet.
 5. Verbeterde bloedsuikercontrole: Noten kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren en de insulinegevoeligheid verbeteren, wat gunstig is voor mensen met diabetes type 2.
 6. Verlaagd risico op bepaalde ziekten: Regelmatige consumptie van noten wordt geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, beroertes, bepaalde vormen van kanker en leeftijdsgerelateerde oogproblemen.

Hoe kun je noten verwerken in je voedingspatroon?

 1. Snacken: Eet een handvol ongezouten noten als gezonde snack.
 2. Ontbijt: Voeg noten toe aan je ontbijtgranen, yoghurt, havermout of smoothies voor extra smaak en voedingsstoffen.
 3. Salades: Strooi gehakte noten over salades voor een knapperige textuur en een voedzame boost.
 4. Maaltijden: Voeg gehakte noten toe aan roerbakgerechten, gestoomde groenten of curry's om extra crunch en voedingswaarde toe te voegen.
 5. Notenboter: Maak je eigen notenboter door noten in een keukenmachine te malen tot een smeerbare samenstelling. Notenboter kan als beleg worden gebruikt of als ingrediënt in sauzen en dressings.

Let op:

Hoewel noten gezond zijn, zijn ze calorierijk. Houd rekening met de portiegrootte en pas op voor overmatige consumptie als je je gewicht wilt beheersen. Het advies is een handje vol per dag, 15 tot 25 gram.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor noten. Als je een allergie hebt, vermijd dan noten en raadpleeg een arts als je vragen hebt.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO