23-12-2010

Ondanks uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling blijft fitnesscentre Fit for Free moslima's weigeren. Het Rotterdamse antidiscriminatiebureau Radar spant een zaak aan.
Woensdag 15 december 2010 werden Imane, Ouafa en Ikram geweigerd bij de vestiging van sportschool Fit for Free aan de Rotterdamse Hoogstraat. Zij wilden zich inschrijven om te gaan sporten. Zij worden echter alleen toegelaten als zij hun hoofddoek afdoen.Fit for Free is van mening dat er tijdens het sporten geen petjes, bandana's, doeken of wat dan ook op het hoofd gedragen mogen worden. Niet uit veiligheidsoverwegingen maar 'om een goede sfeer' te behouden en ordeverstoring tegengaan aldus het fitnesscentrum. Het zou gaan om de huisregels waarin ook het dragen van petjes wordt verboden. Fit for free heeft circa dertig vestigingen in Nederland.
 
De Commissie Gelijke behandeling, die de gelijke behandelingswetgeving in Nederland handhaaft, heeft zich al eerder over deze zaak uitgelaten en zegt hierover dat de sportschool met het hanteren van deze huisregel ook personen treft die niet behoren tot de groep ordeverstoorders. Om die reden acht de Commissie de huisregel niet noodzakelijk. Het onderscheid naar godsdienst is daarom niet objectief gerechtvaardigd en moet gezien worden als indirecte discriminatie.Fit for Free heeft in commentaar op deze uitspraak aangegeven dat het voor hen te lastig is om uit te leggen waarom de een geen petje mag dragen tijdens het sporten en een ander wel een (sport) hoofddoek om religieuze redenen. In 2009 heeft de toenmalige staatssecretaris van Sport, Jet Bussemaker, de fitnessbranche al eens aangesproken op discriminatie van moslima's, zonder resultaat. 
RADAR start nu een bodemprocedure met verwijzing naar de Algemene Wet Gelijke Behandeling. De Commissie die deze wetgeving controleert heeft geoordeeld. De oordelen van de Commissie zijn echter niet afdwingbaar, hoewel de meeste oordelen worden nageleefd.
RADAR zal samen met Imane, Ikram en Ouafa zowel de strafrechter als de civiele rechter vragen om een Fit for Free te vervolgen voor discriminatie en te dwingen tot het afschaffen van de regel die het voor moslima's onmogelijk maakt om te sporten bij een sportschool naar keuze.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO