30-12-2008

ISTANBUL - Nederlandse gemeenten worstelen met de vraag hoe ze oudere allochtonen aan het sporten kunnen krijgen. In Turkije hebben ze het antwoord gevonden: openluchtfitness.

Een stevige vrouw - met hoofddoek en lange jas - stapt op één van de apparaten in het fitnessparkje af. Met enige moeite installeert ze zich op het oranje zitje. En hup, daar zwiepen haar benen - en handtas - de lucht in. Een eindje verderop zitten twee oudere mannen - met sportschoenen en traditionele muts - gebroederlijk op een stepapparaat. Goed voor de bovenbenen. Een jonge vrouw in joggingpak komt aangelopen. Klaar voor de ochtendgym. Ze komt hier drie keer per week, vertelt ze. Voorheen sportte ze niet.

Dit is Uskudar, een conservatieve wijk in Istanbul. Het fitnesspark dat een paar weken geleden werd aangelegd, blijkt een gat in de markt. Vooral op doordeweekse ochtenden zijn de tien apparaten vaak bezet en moeten de sporters - veelal ouderen en jonge moeders - wachten op hun beurt. Terwijl kinderen in de naastgelegen speeltuin zitten, werken moeders zich in het zweet om wat overtollige kilo's kwijt te raken. En niet alleen in deze wijk is het sportpark een succes.

In de hele stad zijn inmiddels duizend soortgelijke fitnessparken aangelegd. Midden in de oude wijken, op mooie locaties aan de Bosporus. ,,We willen vooral ouderen en huisvrouwen bereiken", vertelt Abdülkadir Yeler van de gemeente Istanbul. Overgewicht - meer dan veertig procent van de vrouwen kampt er mee - is ook in Turkije een groot probleem. ,,We hebben meer dan honderdveertig sportscholen in Istanbul, maar daar maken ouderen en huisvrouwen nauwelijks gebruik van. Met de openluchtfitness proberen we alle belemmeringen weg te halen."

Dat lukt, blijkt uit de toestroom van geïnteresseerden. ,,Het is dichtbij en gratis", zegt de gepensioneerde Osman Hayal (58). Hij is een vaste bezoeker van het parkje aan de Bosporus. Steppend, in een kleurrijk trainingspak, verklaart hij het succes van de fitnessapparaten in de buitenlucht. ,,Sporten zit niet echt in onze cultuur ingebakken. Mensen hebben het bovendien druk met werk, en de sportscholen zijn erg duur."

Zijn buurman, die zijn armen aan het trainen is, knikt instemmend. ,,Deze parken bieden ons de mogelijkheid om lekker te sporten. Voorheen liep ik wel eens een rondje, maar daar bleef het bij." Goed voorbeeld doet volgen. Ook in andere Turkse steden als Ankara, Izmir, Antalya en zelfs in Diyarbakir, de Koerdische stad in het zuidoosten, wordt in de openlucht getraind.

Ook gemeenten in het buitenland kijken met belangstelling naar de sportende Turken. De Turkse fitnessapparatuur voor in de buitenlucht is een exportproduct geworden, zegt Adnan Isik van Global Park, een van de grootste leveranciers, met klanten in Bulgarije, Roemenië, Frankrijk en Duitsland.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO