28-03-2011

Als ik vroeger in de winter 's ochtends op mijn fiets stapte, dan kreeg ik het na honderd meter al benauwd. Dat heb ik nu niet meer. En dat vind ik echt een plus van de BeweegKuur, zegt A. Hoogerwerf (76) uit Leerdam. Door Miriam de Kort:  Sinds augustus is diabetespatiënt Hoogerwerf enthousiast deelnemer van de BeweegKuur in Leerdam. Dat is een gecombineerde aanpak van voeding, beweging en gedragsverandering. Voor jong en oud. Mensen gaan zich er beter door voelen en ze boeken gezondheidswinst.

Vooruitgang op meerdere terreinen

De BeweegKuur is ontwikkeld door het Nederlands Instituut van Sport en Bewegen (NISB). Het programma was oorspronkelijk bedoeld voor diabetespatiënten, maar is uitgebreid voor mensen met overgewicht en obesitas. Het positieve van het programma dat de verschillende zorgverleners die dezelfde aanpak hanteren worden begeleid, waardoor ze op meerdere (gezondheids)terreinen vooruit gaan. “Ik ben vrolijker, geestelijk fitter en kan het allemaal wat beter vol houden”, zegt Hoogerwerf trots. “Als er nu iets op de grond valt kan ik het makkelijker oprapen.”

Ook zijn vrouw heeft hij aangestoken met de BeweegKuur. “Zij zit nu iedere dinsdag op gymnastiek en voelt zich ook soepeler en vrolijker”, aldus Hoogerwerf.

 

Leefstijlteam

In Leerdam kunnen dertig mensen mee aan het beweegprogramma. Twintig plaatsen zijn gefinancierd door NISB. De gemeente financierde, vanuit het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB), de kosten van nog eens tien deelnemers.  Een speciaal leefstijlteam voert de BeweegKuur uit. In Leerdam bestaat het team uit huisarts Gordon Oron, leefstijladviseur Carla Meijer, fysiotherapeuten Tessa van Olst en Laura de Ruiter en diëtiste Sandra Speet. Door de BeweegKuur zijn deze zorgverleners intensief samen gaan werken. Deze samenwerking tussen huisarts, diëtist, leefstijladviseur en fysiotherapeut is ook de kracht van het programma geeft het team aan. “We zitten op één lijn en bespreken alles open. En we durven elkaar ook aan te spreken als het nodig is”, zegt huisarts Gordon Oron namens het hele team.

 

Geen afvalprogramma

Nadat Hoogerwerf ja heeft gezegd, komt hij eerst bij leefstijladviseur Carla Meijer voor een intake. Zij kijkt samen met hem wat hij leuk vindt om te doen en wat haalbaar is. “Het eerste dat ik altijd zeg is dat het geen afvalprogramma is. Mensen zijn ook altijd verbaasd dat ze alles mogen eten, zegt Meijer. “Het gaat om een andere manier van eten. We delen het anders in” .

 

Algehele gezondheidswinst

Het succes van het programma zit in de algehele gezondheidwinst die deelnemers boeken.“Het gaat om een meerwaarde te creëren voor hun eigen gezondheid”, aldus de leefstijladviseur. “Het gaat om het uitstellen van problemen en dat mensen zich zo lang mogelijk beter voelen”.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van ziekten staat steeds hoger op de gezondheidsagenda. De BeweegKuur is daar een goed voorbeeld van. “Het mooie is dat deelnemers hun kwaliteit van leven verhogen. De kans op complicaties verkleint. Er zijn minder doorverwijzingen naar specialisten. De heer Hoogerwerf heeft nu minder pillen nodig en dat is een supermooi resultaat, aldus huisarts Gordon Oron.

 

Het team is zelf ook erg te spreken over het succes van de BeweegKuur. “Mensen van jong tot oud zijn enthousiast en blij met de goede begeleiding en ondersteuning”, vertelt de leefstijladviseur enthousiast. Ze voelen zich echt gehoord.”

 

Aanspreekpunt voor zorgprofessionals

Voor het opzetten van de BeweegKuur in Leerdam heeft het leefstijlteam hulp gekregen van Raedelijn. Deze organisatie zet zich in voor een samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn. Dat zijn ondermeer huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, fysiotherapeuten, en diëtisten. In Midden-Nederland is Raedelijn het eerste aanspreekpunt voor zorgprofessionals die willen werken met een BeweegKuur. Het team in Leerdam is erg te spreken over de ondersteuning en begeleiding. “Raedelijn heeft ons geholpen met het formuleren van de doelen, het schrijven van het praktijkplan en met de contacten met de gemeente”, vertelt huisarts Gordon Oron.

 

Meer informatie voor patiënten/deelnemers op www.beweegkuur.nl

Meer informatie voor zorgverleners op www.raedelijn.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO