25-02-2019

Is de laatste generatie gezonde jongeren geboren?

Onlangs is door de overheid besloten dat roken in de auto, in het bijzijn van kinderen, strafbaar is. Vanaf april wordt appen op de fiets, wat de meeste jongeren momenteel nog dagelijks doen, een boete op gaat leveren. De overheid startte een paar jaar geleden met de subsidiering van J.O.G.G. (Jongeren op Gezond Gewicht), waarmee gemeenten tools aangereikt krijgen om de leefomgeving voor jongeren gezonder te maken en jongeren bewuster te maken van gezonder leven. Ook kinderreclame ligt voor ongezonde producten aan banden en zo zijn er nog veel meer maatregelen die er toe moeten leiden dat jongeren een betere en gezondere toekomst tegemoet gaan zien. Momenteel gaan ze namelijk in de kielzog van ons volwassenen mee in de toename van overgewicht, diabetes en obesitas.

In de afgelopen 30 tot 50 jaar hebben we de gezondheid en het welzijn van onze jeugd niet in altijd centraal gesteld. De ziektezorg is wel goed op orde, maar de zorg voor een gezonde toekomst blijkt een negatieve balans te tonen. De verwachting van het RIVM is dat overgewicht en obesitas de komende 20 jaar nog steeds stijgt met meer dan 10%. Niet zo’n mooi vooruitzicht voor de opgroeiende jeugd. Moeten wij volwassenen niet meer verantwoordelijkheid nemen?

We hebben al snel het idee dat wij er maar weinig aan kunnen doen. Op de scholen zitten ze de hele dag, in de pauze rennen ze naar de supermarkt voor chips, snoep en energydrank en de ouders zijn zich over het algemeen onvoldoende bewust van wat er aan het gebeuren is, laat staan er een wending aan te geven. Toch heeft de leefomgeving intensieve invloed op jongeren en hun gedrag. Op gezonde scholen, waar men aandacht geeft aan gezond lunchen en de kantine gezond inricht, eten kinderen echt substantieel gezonder. Een oproep van VWS in het preventie akkoord is, maak sporten laagdrempeliger voor jongeren, maak het meer toegankelijk. Daar ligt een rol voor ons als fitness professionals.

Is jongeren in beweging brengen een aandachtspunt?

Bieden we voldoende sportactiviteiten voor de jeugd? Maken we de drempel laag genoeg voor jongeren om deel te nemen? Bieden we ouders de mogelijkheid om de kinderen laagdrempelig deel te laten nemen aan sport? Misschien is het wel een mogelijkheid om samen met een buurtsportcoach naschoolse sport activiteiten op te zetten of leefstijl lezingen te verzorgen op scholen in de regio. Kortom, is jongeren in beweging brengen een aandachtspunt?

Brigh Future for Children

Komende week sla ik de maandag mail voor een keer over en de week daarna komt de mail op dinsdag. Reden is dat wij met de familie Senegal gaan bezoeken. Wij reizen al 15 jaar naar het dorpje Abéné, Senegal en zijn er nu bezig om de jeugd aldaar een beter toekomstperspectief te bezorgen. Al jaren brachten we spullen mee op onze reis naar Senegal voor scholen aldaar. 3 jaar geleden troffen we een dependance van de hoofdschool, waar kinderen naar school gaan in palmbladeren schoolgebouwen. Niet alleen worden ze doorlopend gestoord, ook kruipen de slangen en schorpioenen de klaslokalen binnen. 2 jaar geleden hebben we daarom besloten om een stichting op te zetten om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuwe school. Met de bouw is afgelopen jaar begonnen, de eerste 2 lokalen (moeten er 11 worden). In Abéné hebben ze een lokale organisatie opgericht om de bouw van de school te ondersteunen en begeleiden. De komende 2 weken gaan we het project, de vorderingen en de verwachtingen met deze werkgroep bespreken en foto’s maken voor de stichting website (www.brightfutureforchildren.nl).

Komende maandag dus even geen inspiratie mail en de week daarna komt die op de dinsdag.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO