11-04-2022

Herbouwen en vernieuwen van de fitness sector!

Dit was de slogan van het 9e European Health and Fitness Forum op woensdag 6 april in Keulen. De volledige slogan was ‘Moving forward together to rebuild and renew the fitness and physical activity sector’. 450 ondernemers vanuit de fitness industrie kwamen hiervoor samen, om te bespreken en geïnspireerd te worden, hoe de draad weer optimaal op te pakken na COVIID-19 en hoe de komende jaren door te ontwikkelen. Het congres begon met een groot applaus van het publiek voor de bevolking van Oekraïne, een hart onder de riem.

Hoe staat het ervoor met de sector na 2 jaar crisis?

Bij de eerste sessie namen EuropeActive-ambassadeur Herman Rutgers en Karsten Hollasch van Deloitte de leiding met de belangrijkste bevindingen uit het European Health & Fitness Market Report 2022 en onderstreepten ze de toename van het aantal clubs en lidmaatschappen in 2021: "De Europese lidmaatschappen stegen met ongeveer 1 miljoen leden of 2% van 55,2 miljoen in 2020 naar 56,3 miljoen eind 2021. Het totale aantal fitnessclubs is licht gestegen (0,2%) van 63.059 in 2020 naar 63.173 in 2021", aldus Karsten Hollasch. Helaas was het minder rooskleurig gesteld met de omzet, die heeft in die periode voor alle ketens en clubs wel een flinke deuk opgelopen.

Trends en innovaties

Moderators Barbara Smit van Fitness News Europe en David Stalker gingen vervolgens in gesprek met Kirsty Angove (Trib3), Silje Garberg Ree (SATS), Neil Randall (Anytime Fitness) en Fabian Menzel (XTRAFIT) over de State of the Industry en 2022 Trends op basis van het onderzoek dat EuropeActive onder hun leden had in januari 2022. De impact van de versnelling naar digitalisering werd besproken, hoe zich aan te passen aan wat klanten willen binnen deze veranderende cultuur van hybride werken en thuiswerken, werving en gemotiveerd houden van personeel, prijsstelling en het ontwikkelen van bedrijfsmodellen. Een conclusie was dat de digitalisering zeker kansen biedt, maar dat we op moeten letten dat we het persoonlijke contact niet verliezen met de toenemende digitalisering. De uitdaging is een passende mix te vinden tussen live in de club, outdoor, digitaal en thuis.

Het effect van onze aanpak bewijzen!

4global Chief Product Officer Utku Toprakseven nam het publiek vervolgens mee door een sessie over het innovatieve, baanbrekende en samenwerkingsinitiatief dat de European Data Hub is: "Het belangrijkste doel van de European DataHub is om EuropeActive en partners te voorzien van de gegevens en inzichten om de schaal, impact en waarde van de Europese gezondheids- en fitnessmarkt te meten. Een belangrijke stap voor de fitness sector, die wellicht hiermee in de toekomst wetenschappelijk zijn effect aan kan gaan tonen.

Een gamechanger voor de fitnesssector

Het nieuwe Europese certificeringsprogramma voor fitnessclubs FIT Cert. werd vervolgens gepresenteerd. Het wordt een ‘game-changer’ voor de sector genoemd omdat de kwaliteit van de regeling wordt beheerd door het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) in samenwerking met internationale keuringsinstanties, waaronder KIWA, SGS en TÜV. “FITcert wordt in snel tempo een duidelijk herkenbaar en gerespecteerd merk en bevat een openbaar register van gecertificeerde clubs. De COVID-pandemie heeft aangetoond dat het belangrijk is dat de fitnesssector duidelijker wordt gedefinieerd en erkend om haar politieke en economische positie bij regeringen, gezondheidsautoriteiten en verzekeraars”, aldus EuropeActive Senior Advisor Cliff Collins.

Een meer inclusieve sector voor iedereen

Voorzitter van de EuropeActive Inclusion Advisory Group Catherine Edmunds modereerde het panel 'Achieving Greatly: Inclusion in Action' samen met Maike Kumstel (Sport Alliance), Grace McNamara (EXI Theraputics), Clive Ormerod (Les Mills) en Wladimir Römmich (Westpark Fitness). De panelleden benadrukten het belang en de voordelen van een meer diverse en inclusieve fitness- en fysieke activiteitssector. "Voor elke ondernemer in de branche ligt er een taak om een ​​divers personeelsbestand na te streven dat een afspiegeling is van de wereld waarin we ons bevinden", aldus Maike Kumstel.

De toekomstige fitnessconsument

De voorlaatste sessie van de dag was het panel 'The Future of the Fitness Consumer', gemodereerd door Jennifer Halsall, met Emma Barry (Good Soul Hunting), Ian Mullane (keepme.ai) en Andreas Paulsen (EuropeActive) die de fitnessconsument onder de loep nam en de veranderingen die we in de loop van de tijd kunnen verwachten. Ian Mullane vestigde de aandacht op de interesse voor mentale gezondheid vanuit klanten, hier is volgens hem evenveel of misschien wel meer interesse voor dan voor fysieke gezondheid. Emma Barry wees erop dat de fitnesssector de afgelopen 2 jaar is misschien wel voorgoed is veranderd: "Fitness werd gezondheid en welzijn". Panelleden waren van mening dat de COVID-19-pandemie heeft geleid tot een verschuiving waarbij de klant nu meer centraal staat. Andreas Paulsen verklaarde: "COVID-19 heeft de sterke en zwakke punten van onze sector duidelijk gemaakt en de paradigmaverschuivingen die nodig zijn - en een daarvan is de focus op de consument."

De wereldwijde fitnesssector

Het nieuwe EuropeActive's boek 'The Global Fitness Sector' (Fitnessbranche in beeld) werd officieel gelanceerd in een presentatie gegeven door Technogym Founder & President Nerio Alessandri en BlackBox Publishers CEO Kelby Jongen. De publicatie is een uniek, omvangrijk naslagwerk dat tot stand is gekomen door 30 jaar onderzoek. https://www.blackboxpublishers.com/nl/publications/de-fitnessbranche-in-beeld/.

Het was wederom een inspirerend event waarbij mij persoonlijk met name de focus op de consument en de switch van alleen in de club, naar de combinatie met outdoor, home en digitaal , triggerde om nog eens lekker over te brainstormen. Ik geloof er ook wel in dat de afgelopen 2 jaar een paradigmaverschuiving teweeg gaan brengen voor de sector, waarin de gezondheidszorg steeds meer beweegt richting preventie en de sector steeds meer beweegt in gepersonaliseerde ondersteuning van gezond leven.

Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij.

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub - Heralthy Lifestyle, Healthy Ageing

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO