04-08-2022

Het Blauwe zone voedingspatroon!

Heb je al ooit van de Blue Zones gehoord? En hoe kunnen tips hier dan bij helpen? Blue Zones bevestigen heden ten dage dat er een noodzaak is om breed naar onze gezondheid te gaan kijken. Maar wat zijn deze Blue Zones dan en wat kunnen ze ons leren?

Blue Zones zijn bepaalde afgebakende gebieden (zie Figuur: Blue Zones) in de wereld die opvallen vanwege de inwoners die opvallend gezond ouder worden en daarbij ook steeds ouder worden. Dit gaat vaak gepaard zonder chronische ziekten en mentale aftakeling. De term Blue Zones is afkomstig vanuit een onderzoek van een Amerikaanse journalist van de National Geographic. Hij heeft onderzoek gedaan naar de oudste mensen op de wereld en hierbij vielen hem vijf plekken op. Deze plekken markeerde hij met een blauwe viltstift en vandaar dat de naam ‘Blue Zones’ is ontstaan.

Deze vijf gebieden kenmerken zich middels negen gemeenschappelijke levenswijzen. Stuk voor stuk zullen we deze levenswijzen met u behandelen en hierbij verschillende tips geven.

EDITIE 1. VOEDING: Wat maakt de voeding van de Blue Zones nou zo bijzonder? Hebben ze een geheim? Is er een wonder kruid? Zit er wat in het drinkwater? Nee, nee en nog een maal nee. Ze hebben er zelfs geen superfoods (natuurlijke voedingsmiddelen die een positief effect op het lichaam hebben). Maar wat dan wel?

Het draait hier allemaal om de gezonde en actieve leefstijl. Geen stress en met gezond eten. Het eten verschilt uiteraard veel tussen de verschillende gebieden, dat is ook logisch want deze gebieden liggen niet zomaar bij elkaar om de hoek, denk bijvoorbeeld aan Costa Rica, Italië of Japan.

De gemene deler zit hem in het pure eten dat er gebruikt wordt bij de maaltijden. Zij gebruiken bijvoorbeeld nooit bewerkte producten uit de fabriek. De voeding is daarnaast hoofdzakelijk plantaardig. Hierbij hoort veel groente en fruit, granen, peulvruchten, noten, kruiden en knollen. Dit vullen ze vervolgens aan met vis of vlees en tot slot een beetje zuivel. Hiermee zijn de grote lijnen van het ‘Blue Zone-dieet’ wel beschreven. Eigenlijk heel erg basic, maar dus ook heel erg gezond.

Wat kunnen we hieruit halen? Zoals eerder beschreven in deze editie komt er veel terug met betrekking op plantaardig voedsel, groenten en fruit, rauwkost, peulvruchten en noten. De wetenschappelijke onderzoeken worden dus door de praktijk uit de Blue Zones bewezen. Als je hiermee ook alle bovenstaande voeding uit het dieet bekijkt, valt er ook op dat het vooral voedsel is met veel eiwitten, vezels, onverzadigde vetten, veel vitaminen en de nodige ijzers om het drukke en bewegelijke leven van de inwoners te bevorderen. Kijktip: Oud worden in de Blue Zones https://www.youtube.com/watch?v=OuUxTBRc9PE&t=40s

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO