19-08-2019

Gezonder leven, wie wil dat niet? Maar het lukt momenteel maar een te klein percentage van de bevolking. Daarom zijn er duizenden, misschien wel miljoenen mogelijkheden, om de gezondheid een positieve impuls te geven. Daar zitten veel, sorry dat ik het zo zeg, bull shit producten en diensten tussen. Fabrikanten van voedingsmiddelen die gezondheid als verkoopargument gebruiken, een onuitputtelijk arsenaal van gezondheidspilletjes en poedertjes, veel 10 weken quick-fix programma’s die gouden bergen met sixpax beloven, en zo kan ik een paar pagina’s vol schrijven. Omdat wij mensen nu eenmaal vaak erg beïnvloedbaar en impulsief reageren, en daar, vanuit onze onwetendheid, ook vaak nog te naïef zijn, zijn we snel geneigd om het toch maar weer te proberen, dat middeltje, pilletje, boekje van die goeroe die zelf toch zo’n super hardbody lijf heeft. Vroeg of laat, en helaas is dat vaak na tientallen pogingen die op niets zijn uitgelopen of ons zelfs terug geworpen hebben, komen we dan toch uit bij dat bewustzijn van, ‘misschien moet ik het nu toch maar eens op een duurzame manier aanpakken’. Maar waar dan te beginnen als je gezonder wilt leven. Anders eten, meer bewegen, meer sociale contacten, sport, meer rust, minder vet of minder suiker, spiertraining, meer slapen, of toch die mindfulness cursus, meditatie, yoga, enz., enz., enz. Maslow gaf daar al een uitstekend advies in, vanuit zijn motivatiepiramide, de onderste basale laag is de fysieke laag.

Het eerste fundament van gezond leven, wat ook de onderste laag van de Maslow piramide vormt, is onze organische of lichamelijke behoeften vervullen voor het bereiken van een gezonde homeostase. Kort uitgedrukt zegt Maslow hiermee, als je niet goed voor je lijf kan zorgen, dan bereik je nooit de fase van zelf verwezenlijking, vitaliteit en gezondheid. Binnen dat domein van organische en lichamelijke behoeften liggen slaap, voedsel, drinken, bewegen en sport. Hoewel deze allemaal van cruciaal belang zijn voor de gezondheid van het lichaam, is de meest fundamentele, het lijf dagelijks in beweging zetten. Dagelijks, of nog beter, elk dagdeel bewegen, vormt een fundament van leefstijl als medicijn en heeft, te veel om op te noemen, gezondheidsvoordelen. Het is een uitermate gemakkelijke start impuls naar een gezondere leefstijl en als we eenmaal beter voor onszelf gaan zorgen, door middel van meer bewegen, dan gaan we vanzelf ook beter letten op andere leefstijl zaken, zoals meer rust, gezonder eten, minder ongezond drinken. Het mooie van bewegen is, je bent er al mee aan de slag door elke dag een klein extra blokje om te maken.

Bouw aan je eigen, of bouw mee aan andermans, fundament van leefstijl als medicijn en stimuleer een extra blokje om per dag.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO