27-09-2021

Ideaal leefstijl- en gezond ouder worden recept bekend!

De wetenschap brengt ons steeds dichter bij een ideaal overzicht van leefstijlaspecten die er voor kunnen zorgen dat we een leven zolang als natuurlijk mogelijk met een hoge leefkwaliteit kunnen leven. De wetenschappelijke kennis die momenteel voorhanden is, is door de WHO en de Gezondheidsraad, maar ook door Leefstijlgeneeskunde en in de praktijk in de GLI en de Blue Zones, vertaald naar een aantal fundamentele leefstijl inzichten.

Ongezond geconditioneerd!

De versnippering van deze informatie en de communicatiekracht van o.a. de voedingsmiddelen industrie zorgen er o.a. voor dat die essentiële inzichten niet goed landen of überhaupt bekend worden bij ons burgers. Tevens lopen we natuurlijk telkens achter de feiten aan. Van roken, het effect van langdurig zitten en wat teveel geraffineerde en enkelvoudige suiker met ons doet, wisten we het eigenlijk allemaal veel te laat. Wat roken betreft kwam dat pas nadat de hele wereld rookte, de nadelen van langdurig zitten werden pas bekend toen we bijna allemaal zittende beroepen en zittende vrijetijdsbesteding hadden en hoewel de suiker consumptie al vanaf de jaren 70 bleef stijgen en inmiddels in meer dan 70%, zo niet meer, van de producten in de supermarkt zit, kwam de WHO pas in 2015 met een waarschuwing, we moeten 50%, maar beter nog 75% minder van dat goedje eten. Ander voorbeeldje, uit een onderzoek van Meyers in de jaren 50 ‘bleek’ dat je met heel weinig calorieën eten af kon vallen. Een ware crashdieet rage was het gevolg met als lange termijn resultaat, dat weten we nu, dat deze strenge diëten eerder een begin en oorzaak vormden van de overgewicht epidemie. Het 7 jaar lange onderzoek van Keyc is een volgend voorbeeld, vet moest in de ban, en de voedingsmiddelen industrie zag zijn kans om suiker als plaatsvervangende smaakmaker te introduceren. We kunnen in ieder geval constateren, en de cijfers van o.a. de GGD onderstrepen dit, we blijven ongezond leven en leven op sommige vlakken zelfs steeds ongezonder. Als we dat dan al weten, als we jaren en jaren een bepaalde leefstijl gehanteerd hebben, onbewust van de nadelen en gevaren, dan is het nog niet zo gemakkelijk om de switch te maken. Allereerst moet me nog maar eens iemand echt weten te overtuigen van dat dat wat ik doe echt slecht voor me is.

De cyclus van ongezond opgroeiend en door ziekten leren

Wetende dat de meeste mensen vandaag de dag onbewust ongezond geconditioneerd zijn, dat wil zeggen, dat we de gezond leven informatie veelal niet in onze eerste 10 tot 25 levensjaren mee hebben gekregen, ondergaan we bijna collectief een zeer ongewenste en schadelijke leefstijlcyclus. In fase 1 volgen we onze ouders, die het over het algemeen ook niet meegekregen of geleerd hebben. Dan de school en tienerfase, waarin experimenteren, puberen, vrienden en idolen volgen en juist de ongezonde kant kiezen de norm is. Daarna het studentenleven in of gaan werken, carrière maken, van focus op goed zorgen voor je lijf is vaak geen sprake, goed scoren en vooruit komen staat voorop. Dan de relatie, samenwonen, familie stichten en settelen fase, en in die fase heeft vaak de ongezonde leefstijl al een dermate tol geëist, dat medicatie of andere medische ingrepen al nootzakelijk zijn. Als we dan nog steeds in de onbewust ongezonde fase blijven hangen stapelen de chronische aandoeningen zich op en holt de leefkwaliteit zienderogen achteruit. In deze schadelijke leefstijl cyclus leven helaas alle huidige levende generaties.

De valkuil van de zorg!

We mogen maar wat blij zijn op onze zorgsector, echter die heeft ook een keerzijde. De focus op organen in plaats van de gezondheid van het gehele lichaam zorgt ervoor dat we langer leven, maar wel veel meer en langer gebruik moeten blijven maken van de medische zorg. De zorg rekt en redt veel levens maar de medicatie en het gebrek aan een preventieve leefstijl insteek zorgt ook voor veel leed en kost natuurlijk kapitalen. Deze ontwikkeling is niet te stoppen en we willen ook wel snel hulp als we het nodig hebben, echter zou elke medische ingreep voor chronische aandoeningen wat mij betreft gepaard moeten gaan met een leefstijl interventie, met als doelstelling de medicatie af te bouwen.

De transitie

Binnen elke generatie zijn er gelukkig uitzonderingen, mensen die professioneel met gezond leven bezig zijn, vanuit de overheid veel goeie initiatieven, mensen die zelf op zoek gaan en de wetenschappelijk en uit de praktijk beschikbare informatie opzoeken en er iets mee doen, want die informatie, dat bewust worden van ‘hoe dan’, dat is een eerste stap. De grote uitdaging is snel en veel mensen bereiken met de meest compacte essentiële inzichten. Vanuit de GLI is duidelijk dat het drieluik bewegen, voeding en mindset/gedragsverandering, resulteert in duurzame gezond gedrag verandering. Dat wetende, waarom dat niet massaal in gaan zetten dan, in de plaats van dat uitsluitend aan mensen met obesitas aanbieden. De transitie van onbewust ongezond geconditioneerd naar bewuster gezonder, maken we met de toepassing van die trilogie, dus die moet in het onderwijs, als programma’s aangeboden aan volwassenen en de 50 plussers en senioren moeten de mogelijkheid krijgen deze inzichten eigen te maken.

Healthy Lifestyle, Healthy Ageing!

Het drieluik bewegen, voeding en mindset passen wij binnen 50 plus en afslankprogramma’s al ruim 10 jaar toe in Weert en is ook onderdeel van de Leefstijl- en vitaliteit coach opleiding van EFAA. Onze ervaring met het toepassen van de trilogie is uitzonderlijk. Velen nemen bij de bewustwording al stappen naar een gezondere leefstijl, sommigen hebben er ondersteuning of zelfs coaching voor nodig, maar we helpen mensen van diabetes type 2 af, helpen obesitas en overgewicht mensen naar een gezond gewicht, halen mensen uit een burn-out, maar misschien wel het meest belangrijk, mensen krijgen de eigen regie weer terug en komen weer dichter bij zichzelf te staan, hoe ze willen leven en in het leven willen staan. Geen quickfix, maar stap voor stap terug naar natuurlijk gezonder leven.

Ons idee, na de bekendmaking dat de GLI alleen maar voor obesitas aangeboden ging worden, was: we moeten de informatie die we toepassen over deze trilogie, gewoonweg snel vertalen naar gemakkelijk te volgen programma’s en die vanuit een netwerk van 200 tot 300 locaties gaan delen en daar waar mogelijk mensen ondersteunen en coachen. Vanuit die gedachten startte wij vanuit Leefstijlclub in 2018 met de ontwikkeling van het Healthy Lifestyle Healthy Ageing programma, met dus 3 onderdelen, Fit, Food en Mind. Het Fit Switch programma is het eerste programma dat nu klaar ligt om door steunpunten in te gaan zetten. In december volgt Food Switch en in maart 2022 Mind Switch.

Geloof jij ook in deze visie en missie en wil je vooroplopen in preventie en healthy ageing in je regio, als sportclub, fysio praktijk, gewichtsconsulent, personal trainer, dietist, praktijk ondersteuner of vanuit een andere functie of rol, neem dan even contact op, wij informeren je graag hoe je meteen aan de slag kan. Mail naar info@leefstijlclub.nl

John van Heel

Leefstijlclub en EFAA opleidingen

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO