17-02-2020

Wat is er met onze voeding gebeurd de afgelopen 50 tot 100 jaar? Aten we voorheen nog met name plantaardig, momenteel eten velen veel te veel kant en klaar, fastfood, vezelarm, kortom, voeding met een lage voedingswaarde, … maar wel lekker! De voedingsmiddelen industrie is er meester in geworden ons te verleiden veel van dat lekkers te blijven kopen. De overheid doet verwoede pogingen om ons te helpen gezonde keuzes te maken, met o.a. vinkjes, beter leven, EKO, ik kies bewust, enz. Maar naast die natuurlijke reep met dat gezondheidsvinkje liggen 50 repen die niks met dat vinkje hebben en schreeuwen om onze aandacht. De voedingsmiddelen industrie heeft er zich ook meester in gemaakt zichzelf op te werpen als de vriend en hulp van moeder de huisvrouw. Meer tijd voor jezelf, koop kant en klaar, bestel, snelle recepten. Dat levert natuurlijk wel meer tijd op, die we dan aan social media kunnen besteden, maar het komt in de meeste gevallen niet ten goede van de kwaliteit van ons eten.

Hoogleraar filosofie Michiel Korthals vindt dat we compleet doorgeslagen zijn zoals we met eten omgaan. Volgens hem zijn we totaal vervreemd van ons voedsel. ‘Het groene vinkje staat wel op bepaalde zakken chips, maar niet op een komkommer'. De prijs is steeds meer de doorslaggevende factor in onze voedingskeuzes, aldus Korthals. Daarom natuurlijk vreemd dat de overheid besluit de btw op fruit en groenten te verhogen, die moet toch naar beneden? Volgens Korthals respecteren in eerste instantie producenten voedsel niet meer. Voeding is totaal vercommercialiseerd en de winst is de meest belangrijke factor, voeding maken om te voeden, dat komt bij de meeste producenten al geheel niet in beeld. Daardoor is de meeste voeding in de supermarkten ook niet meer als voeding te kwalificeren, maar meer als vulling. Omdat het echter vaak gaat om ongezonde en ziekmakende vulling, zijn wij consumenten er de dupe van. Tel daarbij op, het collectieve gebrek aan adequate kennis op gebied van gezonde voeding bij consumenten en je hebt de perfecte remedie voor een obesitas epidemie en exponentiele toename van chronische aandoeningen in de komende decennia.

De kanteling kan stapje voor stapje komen vanuit de overheid. Meer duidelijk maken welke voedingsmiddelen ongezond zijn, goedkoper maken van gezonde voeding, projecten om mensen die de switch willen maken te ondersteunen en wellicht moet gezond eten educatie stringenter in het onderwijs. In de tussentijd moeten wij volwassenen onze leefstijl en voedingspatroon wellicht wat serieuzer nemen en moeten professionals misschien een sterker stimulerende, educatieve en motiverende rol in gaan nemen, als het gaat om gezond leven en gezonde voeding. Hoe brengen we bijvoorbeeld over dat we met z’n allen 4 keer teveel enkelvoudige suiker consumeren en wat dat met ons lijf doet. Afgelopen week zat ik met een coachklant, die aangaf bijna geen suiker te consumeren. Na een week suikerregistratie bleek dat hij 3 tot 5 frisdrank per dag nuttigde, 2 vruchtensap en 5 koffie met suiker. De frisdrank telt al 25 gram suiker per glas, in totaal kwam hij op ruim 150 gram, terwijl het maximum geadviseerde (door de WHO) 50 gram is, maar beter nog 25 gram, adviseert de WHO.  

We geven veel aandacht aan onze omgeving, halen ziekmakende stoffen zoals asbest weg, werken aan een schonere lucht, maar wat we in ons lijf stoppen, daar zijn de meeste minder serieus over. Hippocrates gaf het al aan, 370 v Chr. ‘Laat voeding uw medicijn zijn’, misschien goed om ons voedingspatroon toch weer eens wat beter onder de loep te nemen.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO