07-02-2022

Gezond zijn, worden en blijven, dat willen we natuurlijk allemaal. Het is zelfs de meest genoemde motivatie voor mensen om te sporten en bewegen.  Sport en beweeg je voor een goede gezondheid, dan is het belangrijk om te weten hoeveel beweging (minimaal) nodig is voor een gezonde leefstijl. Kenniscentrum Sport en Bewegen publiceerde er een interessant artikel over, waarvan dit een korte samenvatting is.

De beweegrichtlijnen

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen om gezond te blijven, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. 
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Meeste winst bij starten met bewegen

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal moet bewegen voor een goede gezondheid. Bewegen heeft echter altijd positieve effecten op de gezondheid, ook wanneer je minder beweegt dan de beweegrichtlijnen aangeven.  Zowel de Nederlandse beweegrichtlijnen als de internationale beweegrichtlijnen van de WHO geven aan dat elke stap telt en bijdraagt aan je gezondheid. Het figuur laat zelfs zien dat de allereerste stap van ‘helemaal niet bewegen’ naar ‘een beetje meer bewegen’, zorgt voor de grootste gezondheidswinst. De positieve effecten van bewegen op je gezondheid werken volgens een continuüm, een stijgende lijn. Meer beweging is dus beter! Of dit nu vaker, langer, of intensiever is.

Gezondheidswinst door bewegen. Bron: Beweegrichtlijnen 2017 (Gezondheidsraad)

Onderbreken van zitten 

Een advies dat voor iedereen geldt ter bevordering van de gezondheid, is om minder te zitten. Veel en langdurig zitten lijkt namelijk negatieve gezondheidseffecten te hebben. Deze effecten worden minder zwaar naarmate je meer beweegt, maar je moet heel veel meer bewegen als je de effecten echt teniet wilt doen. Daarom adviseren de beweegrichtlijnen om je bewust te zijn van je zitgedrag en stilzitten te verminderen, of te minimaliseren.

Bronnen

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO