13-06-2022

We zien dat zorgkosten stelselmatig toe blijven nemen, tot tegen de 100 miljard per jaar momenteel, het was 25 miljard in de jaren 80. Er wordt een verdubbeling verwacht voor 2040. Bovendien geeft de WHO aan dat onze omgeving obesogeen is en er te weinig prikkels zijn om de veelal ziekmakende leefstijl om te turnen naar gezondheidsbevordering. Het is tevens bekend dat de meeste huisartsen te weinig of totaal geen kennis hebben van preventie, ze zijn curatief opgeleid en over bijvoorbeeld voeding en beweging zit niets in de opleiding van huisartsen.

Zouden alle zorgverzekeraars positieve impulsen moeten geven voor gezonder leven initiatieven? Moeten huisartsen leefstijl advies verstrekken naast de medicijnen? Kan het ziekenhuis straks ook het leefstijl- en preventie centrum worden door een programma en educatieve afdeling op dit vlak te starten? Of houden we ziekte als verdienmodel en bouwen we dat verder uit?

Ab Klink deed in 2017 op een CZZ congres een pleidooi voor leefstijl coaching als DE oplossing. Ook benadrukte hij een gebrek aan kennis op het vlak van preventie binnen de zorg. Zijn stelling was ‘Laat artsen dit oppakken en steun ze hierin’. zoals we nu weten is de GLI een gevolg van die oproep, echter is die uitsluitend beschikbaar als je 30+ BMI hebt. Jammer, weer geen preventie ☹.

Vanuit artsen kwam ook meteen commentaar op de oproep van Klink destijds, “artsen zijn primair opgeleid op curatief vlak, er zijn al veel preventie en leefstijl specialisten groepen in Nederland, zorg voor een goed protocol en maak gebruik van die expertise”, zo was de reactie. De artsen staan er dus over het algemeen niet op te wachten, ze hebben hun bordje al vol. Ook is de verwachting niet dat ziekenhuizen dit op gaan pakken, ze hebben de expertise gewoonweg niet in huis. De praktijk ondersteuner kan wel iets, maar heeft te weinig tijd om echt te coachen.

Leefstijl coaching is een vak op zich, dat een stuk breder gaat dan gezond eten, gezond bewegen, goed slapen en goed met stress omgaan. Leefstijl coaching gaat over mensen helpen door hun conditionering heen te breken, hun opgebouwde belemmerende overtuigingen om te buigen naar een toekomst, die ze wel voor ogen zien en willen, maar niet zelfstandig voor elkaar krijgen. Dat doe je er als zorgprofessional niet zomaar even bij.

Ik denk wel dat het voor de huisarts en praktijk ondersteuner belangrijk is om basale kennis te hebben over leefstijl, zodat ze kunnen herkennen en adviseren, maar met name dan door kunnen verwijzen naar een netwerk van leefstijl professionals.

Ziekte blijft dus wel een verdienmodel, dat is niet te keren, echter door de ontwikkeling van de leefstijl professionals en een goede samenwerking tussen de zorg en deze professionals kan er een mooie oplossing voor de toekomst ontstaan.

De moeite waard om even te bekijken:

Video: Ziekte als verdienmodel

Video TNO Lifestyle as medicine

Video: Radio interview Voeding en leefstijl als medicijn

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO