08-06-2024

Inspirerende bijeenkomst met Deepak Chopra   Rotterdam, 7 juni 2024. Deepak Chopra

Deepak Chopra verblijdde ons , na jaren niet in Nederland te zijn geweest, op 7 juni met een bezoek. Chopra is een Indiaas-Amerikaanse arts, auteur en spreker, bekend om zijn werk op het gebied van alternatieve geneeskunde en spirituele gezondheid. Hij werd geboren in 1946 in New Delhi, India, en emigreerde later naar de Verenigde Staten, waar hij aanvankelijk carrière maakte als endocrinoloog.

Chopra staat bekend om zijn holistische benadering van gezondheid, waarbij hij westerse geneeskunde combineert met oude oosterse wijsheden, zoals Ayurveda. Hij heeft al 94 boeken geschreven over onderwerpen als zelfbewustzijn, genezing, meditatie en welzijn. Zijn meest bekende werken zijn "Ageless Body, Timeless Mind" en "The Seven Spiritual Laws of Success."

Hij richtte het Chopra Center for Wellbeing op, waar mensen terecht kunnen voor diverse vormen van alternatieve therapieën en workshops. Chopra's werk heeft veel aanhang, maar ook kritiek, vooral vanuit de wetenschappelijke gemeenschap die sceptisch staat tegenover zijn visie over wat de echte realiteit is. Volgens Deepak Chopra is de echte realiteit veel meer dan wat we met onze zintuigen kunnen waarnemen. Hij gelooft dat het universum fundamenteel bewustzijn is, en dat materie en energie secundair zijn aan dit bewustzijn. In zijn visie is de fysieke wereld een manifestatie van een dieper, niet-materieel veld van bewustzijn.

Kortom, Deepak Chopra is een vooraanstaand figuur in de wereld van alternatieve geneeskunde en spiritueel welzijn, met een missie om mensen te helpen een gezonder en bewuster leven te leiden.

Het centrale thema van de avond op 7 juni was, hoe maken we de switch van onbewust, onbekwaam, ongezond en op basis van het geconditioneerde ego leven naar bewustzijn en toepassen van de mogelijkheden om vitaler te leven, met meer rust in het hoofd en gezonder ouder te worden (longevity). Twee belangrijke besproken pijlers zijn, herkennen en her-conditioneren van aangeleerde ziekmakende patronen en preventief ons parasympathische zenuwstelsel versterken en dagelijks activeren, voor innerlijk herstel en autonome balans.

Ook de vraag over wat realiteit is kwam uitgebreid aan de orde deze avond. In zijn visie is bewustzijn de primaire bron en grondslag van alle ervaringen en verschijnselen, en wat we als "realiteit" beschouwen, is slechts een projectie of een reflectie van dit fundamentele bewustzijn.

Wat ik persoonlijk zo mooi vind om te zien en te ervaren, is dat er over de hele wereld, zoveel mensen bezig zijn met bewustzijnsontwikkeling en om het optimale gezondheids- en mentale potentieel van ons Homo Sapiens te duiden. Deepak Chopra is hierin zeker een wereldleider, maar er zijn er nog velen die daar hun bijdrage aan leveren zoals Joe Dispensa (Jij bent de placebo), Eckhart Tolle (De kracht van het nu), Bruce Lipton (De biologie van overtuiging), Tara Swart (The Source), Anthony Robbins (Awakening the giant within), Mel Robbins (The 5 second rule), Byron Kathy (The work), Neale Donald  Walsh (Een ongewoon gesprek met God), Louise Hay (You can heal your life), Jay Shetty (Think like a monk), Mooji (Vaster than sky, greater than space), Sadhguru (Inner engineering), Daniel Goleman (Emotionele intelligentie).

Gezien de situatie in de wereld en de staat van onze gezondheid, is er nog veel werk te verzetten, dus mooi om de inspiratie van Chopra live mee te mogen maken.

Ik doe zelf al vanaf mijn 26e onderzoek naar preventie, bewustwording, gezondheid bevordering en healthy ageing en als resultaat daarvan ontwikkel ik momenteel de opleiding Stress-Preventie-Herstel coach. Lees er HIER meer over.

John van Heel

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO