26-02-2018

Wij, fitness en gezondheid professionals, zijn dagelijks actief om mensen te stimuleren goed voor zichzelf te zorgen. We hebben een goed beeld over hoe de gezondheid positief te stimuleren en reiken onze tips graag aan aan onze klanten. Toch blijkt uit herhaaldelijk onderzoek, dat het geven van tips maar voor minder dan 5% effectief is. O.a. het gedragsmodel van Balm (maar nog veel meer gedragsmodellen en theorieën) geven aan dat het helpen van mensen om te begrijpen waarom dat ze iets doen, de kans op het blijven doen significant verhoogd. Voorbeeld, in de lezingen en opleidingen die ik verzorg presenteer ik vaak de schijf van 3 beweegrichtlijn. Hierin wordt o.a. toegelicht waarom we juist veel recreatief moeten bewegen (liefst elk dagdeel 20 a 30 minuten) om effectief af te vallen.

De kennis die ik hierin aanreik is: in de eerste paar minuten gebruikt ons lichaam de in spieren opgeslagen suikers. Dus alle bewegingen die we maken, starten primair met het verbruik van met name suikers. Na 3 tot 7 minuten geraakt die suiker op en begint de vetstofwisseling op gang te komen, daarom wordt 20 a 30 minuten per keer geadviseerd. Door dit elk dagdeel te doen,  zet je een soort van vet verbrandingsgolf in werking, elke dag. Als je aan de wandel of aan het fietsen gaat, dan liefst langer dan 15 minuten, dan zit je ook geruime tijd in die vet verbrandingszone.

Alleen door dit inzicht te geven, ontdekken velen voor het eerst hoe dat zit met de vetverbranding en besluit men zelf om iets meer te gaan wandelen of fietsen.

Maart en april zijn de ’10 minuten extra bewegen’ maanden vanuit Nieuwe Gezondheid. Wij reiken, samen met de Nieuwe Gezondheid nieuwsbrieven, die we rond 1  maart versturen, ook een compact Leefstijl Switch actieplan aan, waarmee je binnen 10 minuten samen met iemand een persoonlijk actieplan uitwerkt. Doelstelling, mensen stimuleren minimaal 10 minuutjes extra te bewegen dagelijks. Wij roepen professionals in Nederland op om deze gezonder leven campagne te ondersteunen en hun achterban ook de informatie aan te reiken en te stimuleren 10 minuten meer te bewegen. Voor mei en juni staat de Spiertraining campagne op de planning.

Wil je als steunpunt ook de campagne van deze actie ontvangen, informeer dan naar de voorwaarden om Nieuwe Gezondheid steunpunt te worden. Mail naar info@efaa.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO