12-01-2012

BAARN - Een rustig rondje joggen is minder vermoeiend dan flink door wandelen. Daarbij is het volgens wetenschappers van de North Caroline State University ook beter voor de spieren.

De onderzoekers concludeerden dat bij hardlopen op een snelheid van ongeveer 7 kilometer per uur de kuitspieren efficiënter werken dan bij stevig doorwandelen. Deze efficiënte beweging zorgt er voor dat er vanuit de spier meer energie vrijkomt, waardoor het uithoudingsvermogen toeneemt. 

Koppeling

Met behulp van ultrasoon geluid scanden de onderzoekers de spieren van proefpersonen op een loopband. De deelnemersliepen op verschillende snelheden. Hieruit bleek dat de grote kuitspier en de achillespees zich aanpasten aan de snelheid. Volgens de onderzoekers werkt de spier dus eigenlijk hetzelfde als een koppeling in een auto: het maakt het mogelijk om door te schakelen naar een andere versnelling.  Volgens onderzoeker Gregory Sawicki verklaren deze resultaten ook waarom snelwandelen niet zo heel populair is. "De spieren werken niet efficiënt genoeg om te kunnen snelwandelen. Vandaar dat het lichaam overgaat op hardlopen om de efficiëntie en het comfort te vergroten. Op die manier wordt energie uitgespaard."


Door: Annemieke Hoogland 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO