19-11-2018

Leefstijl kan een gezondheidsmedicijn zijn, dat weten we allemaal. Maar hoe effectief passen we het toe? Dat valt helaas erg tegen. We  zitten meer en langer dan voorheen, eten minder groenten en fruit dan voorheen, gebruiken meer quick fix ‘oplossingen’ voor bijvoorbeeld overgewicht en de Europese commissie praat over een overgewicht en obesitas epidemie in Europa.

Het blijkt dat er nog veel schort aan bewustwording op gebied van gezond bewegen en gezond eten. Ook niet vreemd, de nieuwe voeding en beweegrichtlijnen zijn nog maar net gepubliceerd en er is nog geen Jip en Janneke vertaalslag van gemaakt voor de consument. Dat gaat er nu wel komen, en daarvoor ben ik op zoek naar praktijk voorbeelden op het vlak van Bewegen is medicijn.

Momenteel rond ik het boek ‘Bewegen is medicijn, hoe doe je dat?’ af. Een boek waarin de belangrijkste thema’s op gebied van bewegen is medicijn opgenomen zijn, alsmede een 6 weken plan om zelfstandig aan de slag te gaan met het toepassen van de verschillende beweegvormen die de gezondheidsraad voorschrijft, voor een gezonder lijf en gezonder gewicht. Dit boek wordt ondersteund door een online programma van 6 weken, een gedeelte voor professionals die het toe willen passen en een manifest ‘Leefstijl als medicijn, hoe doe je dat?’ voor beleidsmakers.

Voor het boek en het manifest ben ik op zoek naar praktijk verhalen van mensen die (meer) zijn gaan bewegen, sporten, spieren zijn gaan trainen, en daardoor van klachten af zijn gekomen, minder medicatie zijn gaan slikken, operaties konden voorkomen, kortom, minder medische zorg hebben hoeven gebruiken.

Weet jij mensen die onder deze categorie vallen en hun verhaal willen delen, zet hun verhaal in 300 woorden op papier, waarin duidelijk blijkt welke medische zorg ze minder hebben hoeven gebruiken en wat ze hiervoor op gebied van beweging hebben gedaan.

In fase 2 en 3 gaan we het zelfde doen op gebied van Voeding als medicijn en je brein als medicijn, maar nu ligt de focus op Bewegen is medicijn.

Stukken mailen naar: j.vanheel@efaa.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO