04-08-2022

Leefstijl als medicijn in de praktijk – Quentin Verboom

Je hoort het vaak tegenwoordig, leefstijl is medicijn! Ook komt er telkens wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheid bevorderende effecten van bewegen, voeding, stress management technieken, goede slaap, enz. Maar hoe vertaalt zich dat naar de praktijk, wat zijn de effecten die mensen buiten een onderzoek setting meemaken, wat betekent leefstijl als medicijn in de praktijk?

Lees het verhaal van Quentin Verboom

Hallo mijn naam is Quentin Verboom, ik ben 19 jaar oud en woon in Puttershoek. Ik heb de spierziekte HMSN 1A wat niet geneselijk is (zeggen ze). Door de ziekte stonden mijn voeten scheef, liep ik ongemakkelijk en was ik supersnel vermoeid. Ik moest elke maand naar de revalidatie arts en kon alleen schoenen met steunzolen dragen. Je moet eigenlijk geopereerd worden en je moet er mee leren leven, was de remedie vanuit de arts.

Sinds kleins af aan ben ik echter ook al altijd sportief bezig, of was vooral veel buiten te vinden. Ik had mijn eigen crossfiets waar ik mee deed stunten. Toen begon ik met stunt steppen, ik deed de gekste dingen op halfpipes, daarbij deed ik ook voetballen, ik stond eerst als verdediger, daarna middenvelder, daarna weer aanvaller en toen keeper. Toen ik keeper was wou ik gaan fitnessen om sterker te worden, ik was 14 jaar.

Ik kwam een trainer tegen die mij vertelde dat hij kickboks les gaf, dat vond ik ook heel vet dus ben ik dat gaan doen. Dit vond ik zo leuke omdat dit echt neer komt op jezelf, hoe harder jij je best doet, hoe sneller je resultaat zult zien. Ik ben toen gestopt met voetballen en besloot een les mee te doen en ik was meteen verkocht. Ik sprak de trainer aan en we besloten te gaan trainen voor een bokswedstrijd.

Ik heb nu al 2 bokswedstrijden gedaan en merk niks van mijn spierziekte. Mijn voeten staan recht, ik loop weer normaal en ben niet meer zo snel vermoeid. Het verschil met toen ik 8 jaar was is mega. Ik hoef niet meer terug te komen naar de revalidatie arts, ik draag ook geen steunzolen meer en ik kan elke schoen aan. Daarom ben er heilig van overtuigd dat bewegen echt medicijn is en raad ik het iedereen aan.

Ik heb eigenlijk altijd gezegd dat ik die ziekte niet heb en dat zal ik altijd blijven zeggen. Door dit alles wil ik van mijn passie/hobby mijn werk gaan maken en ben ik nu bezig met een opleiding tot fitness trainer A. Ik wil er nog veel meer gaan doen, ik geef nu ook al zelf boks les en ik loop als trainer in de fitness.

Mijn doel is om mensen te motiveren om meer te sporten/bewegen en ook te laten zien dat het kan op welk niveau dan ook! De voorspellingen van de arts hoeven niet mijn toekomst te zijn.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO