19-12-2011

BAARN - Uit Brits onderzoek blijkt dat 40 procent van de kankergevallen veroorzaakt worden door leefstijl. Roken, drinken en ongezond eten zijn de belangrijkste risicofactoren.

Roken is de grootste boosdoener, verantwoordelijk voor 23 procent van de gevallen bij mannen en 15,6 procent bij vrouwen.

Op de tweede plaats volgt een tekort aangroente en fruit bij mannen en overgewicht bij vrouwen. Dat blijkt uit het 'Cancer Research UK Report gepubliceerd in het British Journal of Cancer.  Ongeluk

"Veel mensen denken dat kanker alleen maar in de genen zit en dat het een kwestie van 'geluk' is of zij het krijgen of niet.", vertelt hoofdonderzoek Max Parkin. "Een deel van de kankergevallen wordt echter veroorzaakt door zaken die we kunnen veranderen." Mannen kunnen het beste stoppen met roken, meer groente en fruit eten en minder alcohol drinken. Vrouwen moeten stoppen met roken en op hun gewicht letten. "Dat het eten van groente en fruit voor mannen zo belangrijk is hadden we niet verwacht.", aldus Parkin. "Ook dat overgewicht bij vrouwen een grotere risicofactor was dan alcohol verraste ons." Risicofactoren

Sommige risicofactoren voor kanker zijn al lang bekend, zoals het verband tussen roken en longkanker. Andere worden minder erkend.

Zo is overgewicht verantwoordelijk voor een tiende van het risico op borstkanker en de helft van het risico op slokdarm- en keelkanker komt van een tekort aan groente en fruit. Bij maagkanker is een vijfde van het risico afkomstig van een teveel aan zout.  Er zijn kankersoorten, zoals mond- en keelkanker, die bijna in zijn geheel te wijten zijn aan leefstijl. Bij bijvoorbeeld galblaaskanker speelt leefstijl bijna geen rol. 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO