01-02-2021

Ik ben van mening dat we juist nu en aankomende jaren als landelijk sportcollectief een enorme impact kunnen realiseren door de termen leefstijl en bewustzijn als prioriteit te stellen. Dit is het tijdperk waar hernieuwd inzicht ons in de gelegenheid stelt om afscheid te nemen van oude overbodige systemen en vastgeroeste overtuigingen.

We komen uit een EGO-tijdperk waarin wij mensen de illusie hadden dat wij bóven de rest van de biosfeer verheven waren, dit oude verlichtingsdenken is ondertussen achterhaald door de enorme ecologische schade en schande die wij als mensheid met economisch handelen veroorzaakt hebben. We ervaren momenteel volop dat meer welvaart ons geen welzijn en welbevinden hebben gebracht en dat we juist eerder slachtoffers zijn geworden van onze “moderne” tijd.

Momenteel zitten we daarom in het ECO-tijdperk. We (h)erkennen ondertussen dat we niet boven de rest van de flora en fauna staan, maar daar gewoon onderdeel van zijn. Alles wat wij de natuur aandoen, doen we onszelf aan. Hiervoor verantwoordelijkheid nemen is een belangrijke stap voorwaarts, we richten ons op duurzaamheid en voegen steeds vaker de worden: circulair en regionaal toe aan de formule.

De Betekeniseconomie gaat nog een belangrijke stap verder en staat in het teken van dienstbaarheid. De toekomst staat in het teken van het zo maximaal mogelijk bijdragen aan het laten floreren van de biosfeer door de mensheid: het SEVA-tijdperk. De Betekeniseconomie is onlosmakelijk gekoppeld aan het regeneratief, natuur-versterkend doen en laten. Van ego (de mens beheerst de aarde), naar eco (we zijn niet superieur, maar onderdeel van het ecosysteem), naar seva (we zijn dienstbaar aan het ecosysteem en natuurversterkend).

Seva kan dus gezien worden als een harmonische fundering voor de levende aarde, een wereld waar de drie-eenheid kan floreren en een plek is waar iedereen wil wonen, werken en vooral zijn. Om het Seva station te bereiken is verandering in denken en doen noodzaak, we kunnen niet terug naar dat wat in het verleden heeft gebracht daar waar we nu zijn, een wereld vol beperkingen, dwangmatigheden en ongeremde vernietiging. Decentralisatie en consuminderen zijn belangrijke uitgangspunten om de gezondheid in de maatschappij en het individu te herstellen, stel jezelf de vraag: hoe zou de samenleving functioneren (en er uit zien) als geld verdienen geen primair levensdoel meer is en we financiële welvaart onvoorwaardelijk evenredig met elkaar gaan delen?  

De invloed van lokale fitnesscentra op bezoekers, gasten, leden en het maatschappelijk sociaal welzijn mag niet onderschat worden en dient juist nu ten volle te worden benut!

Mijn oproep aan trainers, instructeurs en coaches is om als ambassadeurs van het nieuwe gezond cliënten tijdens een coachmoment de volgende motivatie aan te reiken: ‘Dat wat we in het sportcentrum doen is net zo belangrijk als dat wat we buiten deze muren willen bereiken’.

Wanneer we de keuze maken om te investeren in onze eigen toekomst, zorg te dragen voor elkaar, het opschonen van leefomgeving, streekgebonden diensten en producten kopen, nemen we het heft in eigen handen. Er zijn in het hele land vooral lokale betekenisvolle projecten te vinden, er staan heel wat treinen op de rails en ketels komen op stoom. Door verbindingen te maken en reizigers (burgers en MKB) keuzemogelijkheden aan te reiken gaan we onze reistijd naar het Seva station aanzienlijk verkorten. Een transitie waar iedereen zo onderhand wel aan toe is, het is gewoon een kwestie van doen.         

Hans van Poelgeest

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO