02-12-2019

‘Grote veranderingen hou je moeilijker vol. Zet daarom kleine stapjes. Maak kleine eetwissels binnen wat je nu al eet’, zo meldt het Voedingscentrum over hun eetwissel. Achtergrond van deze campagne is de wetenschap dat wij mensen vertrouwen moeten hebben om dat wat we ons voornemen, ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren. ‘Self afficacy’ wordt dit genoemd. ‘Self-afficacy’ is een psychologisch begrip dat duidt op het geloof dat je hebt in je competentieniveau dat je zal vertonen in een bepaalde situatie, ofwel het vertrouwen dat je in jezelf hebt om dat wat je je hebt voorgenomen ook te kunnen doen. Is dat vertrouwen laag, dan leert de wetenschap ons, dat de kans op uitvoering ook laag is. Hoe groter het doel, hoe lager het vertrouwen, des te groter de kans op afhaken dus. Dit is best een belangrijk gegeven voor leefstijl begeleiders.

Als je iemand begeleidt om gezonder te leven en in een gesprek heb je hem//haar gemotiveerd om actie te ondernemen, dan zijn we als coach vaak blij dat we de deelnemer op deze manier hebben kunnen helpen. Hou je het effect van ‘self afficacy’ in je achterhoofd, dan is het goed om op het eind altijd even een test te doen. “Op een schaal van 0 tot 100, hoe groot is de kans dat je dat wat afgesproken is, ook daadwerkelijk volledig toe gaat passen, zonder over te slaan en wat zou er tussen kunnen komen?”. Als daar enige twijfel komt, dan is het wellicht goed om het gestelde doel bij te stellen.

We kunnen deze kennis ook aan de voorkant toepassen. Iedereen die aan de slag gaat met fitness, sport of meer bewegen, wil iets bereiken of verbeteren en als wij de deelnemer helpen om een specifieke en kleine leefstijl switch te kiezen, dan helpen we al meteen om na te denken over een klein en haalbaar doel. Het leefstijldoel is dan wellicht wel groter, maar de gedragshandeling die er voor nodig is om het leefstijldoel te behalen kan je klein maken.

Leefstijl switchen is dan ook het stapje voor stapje verbeteren van je leefstijl naar gezonder. Je kan dat niet in een keer op alle vlakken doen, dus dan ook maar beter de focus leggen op een specifieke volgende leefstijl switch. Heb jij je eigen leefstijl switch voor het eerste kwartaal van 2020 al bepaald en kan je deze theorie wellicht toepassen bij jouw klanten, cliënten of patiënten?

Wil je het Leefstijl Switch keuze formulier ontvangen, dat je kan gebruiken in Leefstijl switch gesprekken, mail naar info@nieuwe-gezondheid.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO