24-01-2015

Een NISB erkende interventie op de Sportimpuls menukaart!

Wereldwijd zorgde onvoldoende bewegen in 2008 voor meer dan 5,3 miljoen van de 57 miljoen doden (Physical Activity Guidelines Advisory Committee, 2008). In Nederlands zijn er nog heel weinig interventies ontwikkeld op het vlak van sedentaire leefstijl bestrijding en behandeling, maar daar kom verandering in met het FitCoach Leefstijlplan of FitCoach Leefstijl Challenge, zoals het programma ook genoemd wordt.

Sportprogramma’s richten zich natuurlijk met name op het sportmoment. Het gezondheidsadvies luidt, 2 keer per week een sportmoment van minimaal 20 minuten. De nieuwe beweegrichtlijn van de WHO (World Health Organization) omvat echter 3 beweegvormen, nl sporten (uithoudingsvermogen trainen), spiertraining en recreatief bewegen. De laatste 3 jaar is er enorm veel bekend geworden over die laatste en het belang daarvan. Langdurig zitten wordt als het nieuwe roken gezien en in het nieuwe kennisdossier overgewicht en obesitas van Fit!vak en TNO staat als belangrijk ingrediënt voor gezond afvallen opgenomen dat men beter meerdere beweegsessies (van bv 10 minuten) op een dag kan hebben in de plaats van een beweegmoment (van 30 minuten) in de avond.

Nog maar weinig interventies richten zich op alle drie de aspecten van de WHO beweegrichtlijn en nog minder op het recreatieve bewegen gedurende de dag. Dat is een van de redenen waarom EFAA, de ontwikkelaar van het FitCoach Leefstijlplan, in 2012 is gestart met de ontwikkeling van het Leefstijlplan. Dit plan reikt de begeleider een systeem om het beweeggedrag van de deelnemer 24/7 te monitoren en hier op te coachen. De deelnemer draagt een kleine en onopvallende beweegmonitor bij zich die zonder kabels synchroniseert met de PC en internet en zo de beweeg en sport informatie van de deelnemer naar een persoonlijke grafiek transporteert. Daar kan de begeleider de dag, week, maand en jaar inzien, maar ook naast de stappen, de calorieën, afstand en bewogen tijd.

Het FitCoach Leefstijlplan brengt een nieuwe dimensie in sport- en beweegbegeleiding. De begeleider wordt met het FitCoach Leefstijlplan meer een actieve leefstijl begeleider en de voor velen, nodige stok achter de deur.

Kijk voor meer informatie op www.netwerkinbeweging.nl of op www.fitcoach.nl onder Leefstijl Challenge. Informatie: info@fitcoach.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO