04-08-2022

Leren over mentale ontspanning(soefeningen)

Soms heb je van die dagen, dat niets wil lukken, je hoofd vol zit met gedachtes en je het zo druk had op je werk dat je het liefst op de bank wilt ploffen en je hersenen wilt uitschakelen. Deze beschrijving is een voorbeeld waarbij een mentale ontspanningsoefening veel baad kan hebben. Maar ook buiten deze beschrijving om is een mentale ontspanningsoefening heel goed voor je geest en innerlijke rust. We leven met zijn alle namelijk in een steeds drukker wordende maatschappij. Veel werken, verzorgen van kinderen, sporten en overige hobby’s en daarnaast nog het bijhouden en onderhouden van sociale contacten. Daarbij moeten we het grootste deel van de dag prikkels verwerken van bijvoorbeeld: Radio, TV, verkeer, mails, sociale media en nog veel meer!.. Het is dus zeer aannemelijk dat je hersenen ook af en toe, toe zijn aan een beetje rust. Maar hoe gaan we dat in deze hectische maatschappij voor elkaar krijgen als de mentale rust het eerste is wat er momenteel bij in schiet, want ook TV kijken, lezen of je telefoon checken vraagt wat van je mentale capaciteit.

Waar je lijf dus rust van krijgt betekent dus niet altijd dat het ook voor je hersenen zo werkt. Dit kan uiteindelijk zorgen voor overprikkeling. Hierbij worden vaak verschillende stresshormonen geactiveerd, die het daarbij nog moeilijker maken om je hersenen echt ‘uit’ te zetten. Mogelijke reacties hiervan zijn slaapproblemen en overmatig piekeren, maar soms ook zelfs depressies, angstklachten en/of burn-out.

Laat dit je vooral niet afschrikken maar zie het als een leer moment. Er bestaan namelijk tal van eenvoudige en toegankelijke oefeningen die dagelijks toe te passen zijn om je geest wat rust te bieden. Dit zijn Mentale ontspanningsoefeningen. Belangrijk om te weten is dat deze oefeningen in iedere situatie toegepast kunnen worden. Zoals thuis, in de trein, in de auto of op het werk.

De ontspanningsoefening

Ontspannen is niet een vaardigheid die direct moet slagen. Het is een vaardigheid op zich en het leren hiervan valt te vergelijken met het aanleren van bijvoorbeeld koken of fietsen. Ben daarom niet meteen ontmoedigd als de ontspanningsoefening niet direct verloopt zoals gehoopt. Het zal na enig oefenen opvallen dat het steeds beter gaat.

De volgende 10 minuten ga je een ontspanningsoefening uitvoeren

  • Ontspan je spieren
  • Ga rechtop in een stoel zitten en til je rechterbeen op
  • Strek het been voor je uit met de voet naar binnen gekanteld, terwijl je grote teen naar je gezicht wijst.
  • Houd dit 6 seconden vast en zeg tegen je zelf ‘Ontspan’
  • Zet het been dan weer neer
  • Doe hetzelfde met je linkerbeen
  • Herhaal dit 5 keer
  • Je kan dit ook eens proberen vanuit bed

Tip: Door je buik ademhalen kan helpen bij het ontspannen. Dit valt te controleren door de handen op de buik te leggen als een kom. Hierdoor voel je de buik rustig op en neer gaan.

Kijk tip: Hoe omgaan met stress!

https://media.thuisarts.nl/ZVM%20Minder%20Stress-HD.mp4

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO