15-03-2021

Het diabetesfonds adviseert het aan diabetes patiënten, Voedingscentrum is er matig positief over voor mensen die af willen vallen, omdat het GI dieet op veel punten invulling geeft aan de schijf van vijf. De glycemische index geeft aan hoe snel bepaalde voeding (koolhydraten) worden opgenomen in het bloed. Voeding met een lage glycemische index (GI) wordt minder snel opgenomen en geeft minder hoge bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Hierdoor is de kans op hypo’s, hypers en complicaties van diabetes kleiner en hierdoor zullen een aantal lichamelijke reacties op een hoge bloedsuiker, zoals lipogenese, de omzetting van koolhydraten naar vetten in de lever, minder snel optreden.

Het zal duidelijk zijn dat voeding met een lage of gemiddelde glycemische index (GI) aanbevolen wordt aan mensen met diabetes, omdat de bloedsuikerspiegel daarmee stabieler blijft. De GI van een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Een GI kleiner dan 55 is laag, van 55 tot 70 is gemiddeld, en groter dan 70 is hoog.

Koolhydraten met een hoge GI zitten onder andere in witte rijst, (wit) brood, friet, druivensuiker, frisdranken, bier, cornflaces, witte pasta, ananas en banaan en aardappelen. Voedingsmiddelen met een lage GI zijn onder andere peulvruchten, noten en zaden, zilvervlies- en bruine rijst, groenten, rauwkost, donkere fruitsoorten, volkoren producten, zuivel, appels en sinaasappels.

De glycemische index wordt door veel factoren beïnvloed waardoor de GI hoger of lager wordt. Bijvoorbeeld door de combinaties die we maken in de voeding. Combineren we koolhydraten met vetten, eiwitten en/of voedingsvezels, dan is het effect op de bloedsuikerpiek minder. Rauwer eten zorgt ook voor een lagere GI, hoe langer je een product kookt of bakt, hoe hoger de GI. Ook goed om te weten, koude voeding en dranken hebben een lagere GI dan hetzelfde product maar dan warm.

Er is ook zoiets als een GI-dieet (laag glycemische index dieet). Het GI-dieet wordt door het voedingscentrum een afvaldieet genoemd. Men gaat er hierbij vanuit dat voedingsmiddelen met een lage glycemische index (GI) langer een gevoel van verzadiging geven, waardoor er minder gegeten wordt. Voedingscentrum zet er wel de kanttekening bij dat diëten met een lage GI niet zorgen voor meer gewichtsverlies dan andere diëten om af te vallen. Het GI-dieet sluit wel op verschillende punten aan bij de voedingsadviezen uit de Schijf van Vijf, zoals een ruim gebruik van groente, fruit, peulvruchten, volkorenproducten en vezels. Aan de andere kant worden bij dit dieet bepaalde producten niet aangeraden, zoals bananen (gele categorie) en aardappelen (rode categorie). Deze voedingsmiddelen leveren echter veel nuttige voedingsstoffen en passen goed binnen de Nederlandse eetvoorkeuren.

Het GI-dieet kan een manier zijn om een gezond gewicht te bereiken. Uiteindelijk gaat het er volgens het Voedingscentrum om de gezondheidswinst die dit oplevert vast te houden met een gezond, gevarieerd en volwaardig eetpatroon.  

Glycemische index overzicht (diabetesfonds.nl)

Glycemische index | Voedingscentrum

GI-dieet (laag glycemische index dieet) | Voedingscentrum

Glycemische index lijst, glycemische lading | Gezondheid en Voeding

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO