11-04-2023

Nederlanders bewegen steeds minder!

De overheid heeft als doel gesteld dat in 2040 driekwart van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen voldoet. Volgens de meest recente officiële cijfers blijkt dat in 2022 slechts 44% van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder voldeed aan de beweegrichtlijnen. In 2021 was dit percentage nog 47%. Een dalende tendens dus met alle risico’s van dien.

Beweegrichtlijnen vanuit de Gezondheidsraad

De beweegrichtlijnen zijn opgesteld door de Gezondheidsraad in 2017, op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De beweegrichtlijnen geven advies over hoeveel en welk type lichaamsbeweging nodig is voor een goede gezondheid. Op basis van wetenschappelijk onderzoek adviseren de beweegrichtlijnen het volgende:

Wordt het belang van bewegen onderschat?

Voldoende bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Zo zorgt bewegen ervoor dat onder andere het hart, bloedvaten en spieren versterken. Bovendien draagt bewegen via verschillende wegen bij aan een beter immuunsysteem. Naast lichamelijke effecten heeft bewegen een positief effect op het mentale welbevinden. Zo zorgt bewegen onder andere voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie. Minder zitten en elke dag lekker in beweging komen is dus cruciaal voor onze gezondheid, maar die boodschap komt blijkbaar nog niet goed aan bij een groot gedeelte van de bevolking.

Samen mensen meer laten beweging!

Ben je vanuit jouw rol bezig mensen te stimuleren meer te bewegen en zie je hier kansen? De Beweegcirkel kan jou helpen: een laagdrempelige gesprekstool die jou als professional helpt om anderen stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren meer te bewegen. Meer informatie over de Beweegcirkel vind je hier, of bekijk onderstaande video.

https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/nieuws/dalende-trend-lijkt-door-te-zetten-minder-nederlanders-voldoen-aan-de-beweegrichtlijnen/

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO