16-03-2020

De mate van fysieke inactiviteit van burgers in de EU blijft onaanvaardbaar hoog. 47% van de EU-burgers doet helemaal niet aan sport (2017). Dit kan erop duiden dat de boodschap over het belang van sport en lichamelijke activiteit voor de gezondheid en het welzijn van een individu nog steeds niet is doorgedrongen tot belangrijke segmenten van de EU-bevolking. Meer en meer Europeanen eten ongezond en lijden chronisch aan stress. In de afgelopen 50 tot 70 jaar hebben meerdere generaties onvoldoende kennis meegekregen over de gezondheids- en preventierichtlijnen die nu bekend zijn, dus het is tijd voor een kennisupdate. Niet alleen voor de consument, maar zeker ook voor professionals, binnen o.a. gezondheidszorg, sport en leefstijl, die met consumenten werken.

Europese levensstijl als medicijnacademie

Het doel van het nieuwe gezondheidsprogramma ‘Leefstijl als medicijn’ is om sport- en leefstijl-organisaties, professionals, vrijwilligers, maar ook geïnteresseerde consumenten, kennis en hulpmiddelen aan te reiken en meer inzicht te geven over de preventieve en gezondheid bevorderende voordelen van lichamelijke activiteit, gezond eten, mentale fitheid en een gezonde levensstijl. We ontwikkelen een onderwijsstandaard voor Lifestyle als medicijnadviseurs, een gratis consumenten levensstijlplatform en Leefstijl als medicijn adviseur e-learning. We zullen ook onderzoek doen naar de rol en impact van levensstijl en gedragsveranderingsbegeleiding zoals de Leefstijl als medicijn adviseurs die toe gaan passen bij verschillende doelgroepen.

We gebruiken de meest recente internationale richtlijnen voor gezond leven van o.a. de WHO en de Gezondheidsraad en meest recente kennis vanuit de Gecombineerde Leefstijl Interventie en Leefstijlgeneeskunde en zullen deze informatie vertalen naar een gezond leven, gemakkelijk te gebruiken e-learning en kenniscentrum. De Leefstijl als medicijn adviseur kan een sportprofessional, zorgprofessional, docent zijn, maar ook een gemeenschapswerker, lid van een sportorganisatie of vrijwilliger.

We bieden binnen dit programma de essentiële inzichten en kennis over gezond eten, sporten, mentale fitheid, de risico's van ongezond leven en het gebruik van doping. We zullen een Europees netwerk van Leefstijl als medicijn adviseurs opzetten en ondersteunen. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de kennis van o.a. de WHO en de Gezondheidsraad over gezond bewegen en gezond eten, maar ook de kennis over positieve gezondheid en gedragsverandering, bekend is en wordt toegepast, in heel Europa.

Kick off meeting

Op 5 en 6 maart 2020 heeft de Kick-off meeting plaatsgevonden in Eindhoven. Het team van Europese partners is aan de slag met het opstellen van de essentiële inzichten, het onderzoeken en wetenschappelijk valideren van deze inzichten, het ontwikkelen van het cursusmateriaal en de ontwikkeling van een video e-learning/documentaire van dit materiaal, in 7 talen. In 2021 wordt gestart met de pilot onder professionals en consumenten. Geïnteresseerden kunnen zich al aanmelden via info@new-health.eu.

Projectcoördinator, partners en expertpanel

Project coördinator

 • Stichting Nieuwe Gezondheid: Nederland

Volledige partners

 • Sport Sciences School of Rio Maior (ESDRM): Portugal
 • Europe Active: België
 • Lithuanian Association of Health and Fitness Clubs: Litouwen
 • Fitness federation: België
 • Association Europea Deporte, Ejercicio Y Salud (AEDESA): Spanje
 • Comenius University (Faculty of Phycical Education and Sports): Slowakia

Expert paneel

 • European Network of Sport Education (ENSE): Oostenrijk
 • Movisie: Nederland
 • Kenniscentrum Sport Nederland (KCSportNL): Nederland
 • NL Actief: Nederland
 • Jan Middelkamp: Nederland

Dit programma wordt ondersteund door het Erasmus + programma van de Europese Unie.

Project informatie: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus

De projectwebsite: https://new-health.eu/nl

Contact

Stichting Nieuwe Gezondheid Houtstraat 14 6001 SJ Weert (Nederland) +31 (0)495-533229

info@new-health.eu

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO