16-05-2022

Noodkreet! Maak een voeding SWITCH!

Je kent de cijfers wellicht, 75% van de volwassenen eet te weinig groenten en fruit, meer dan 90% te weinig peulvruchten, noten en vis, we eten teveel bewerkt en rood vlees en eten en drinken veel te veel nutriënt arme en enkelvoudige en geraffineerde voeding en dranken. Het effect van dit voedingspatroon wat er bij ons collectief naoorlogs is ingeslopen is desastreus. De WHO publiceerde op 3 mei 2022 een waarschuwing, obesitas, overgewicht en diabetes en vooral de voorloper hiervan, de ontstekingsreacties die door de slechte voeding in ons lijf ontstaan, vormen de grootste bedreiging voor de gezondheid van ons mensen. De publicatie van de WHO is een noodkreet voor alle EU burgers en overheden. We zullen moeten switchen naar gezonder anders zijn de gevolgen ongekend!

Obesogene omgeving!

Ook is bekend dat 6 tot 9 volwassenen EU inwoners een gebrek hebben aan wat men noemt ‘Health- en physical literacy’, wat betekent dat we te weinig kennis hebben over een gezonde en actieve leefstijl om gezonde keuzes te kunnen maken. We zijn allemaal opgegroeid in een tijd van voorspoed, industriële en technologische ontwikkelingen, maar ook steeds meer zittende beroepen, steeds meer mensen ervaren dagelijks teveel stress en een voedingsmiddelen industrie die niet altijd de gezondheid van ons consumenten voorop heeft staan. De omgeving in de EU landen is volgens de WJO obesogeen, wat wil zeggen dat die omgeving ons blijft uitdagen om ongezonde keuzes te maken.

Krijgt 90% van de opgroeiende jeugd overgewicht of obesitas?

De volwassenen monitor van de GGD, die elke 4 jaar verschijnt laat ons zien dat overgewicht en obesitas toe blijven nemen, ook onder de jeugd, van 10% in de jaren 50 van de vorige eeuw naar bijna 60% nu in 2022. De noodkreet van de WHO op 3 mei leert ons dat dat wat we er nu in Europa aan doen om het tij te keren, veel te weinig is. Als bijvoorbeeld overgewicht en obesitas zich zo door ontwikkelt, dan zitten we op 80 tot 90% in 2065. Tijd voor een bewustwordingsupdate om onze leefstijl duurzaam een gezondere wending te geven.

Hoe we het risico op meer dan 25 chronische aandoeningen kunnen beperken!

De nationale en internationale richtlijnen zijn er duidelijk over, we weten inmiddels hoe we meer dan 25 chronische aandoeningen met behulp van onze leefstijl kunnen beperken. Die richtlijnen zitten echter verpakt in rapporten en documenten die door meer dan 99,9% van de bevolking niet gelezen worden. Op gebied van voeding doet het Voedingscentrum goed werk, echter is het bereik ook nog maar beperkt. Tevens wordt in de richtlijnen-documenten het ‘waarom’ of hoe wij dat noemen, ‘de essentiële inzichten’ niet meegegeven. Aangetoond is dat als we bewust worden van die ‘essentiële inzichten van een gezond voedingspatroon’, dus leren begrijpen waarom we bijvoorbeeld beter complexe in de plaats van enkelvoudige of geraffineerde koolhydraten kunnen eten, en de voor- en nadelen kennen, we dan op basis van deze bewustwording gemakkelijker beslissingen nemen in het voordeel van onze gezondheid.

Maak de Food SWITCH!

Leefstijlclub heeft de missie om de cruciale en essentiële inzichten van een gezond leefpatroon compact te formuleren en te verpakken in 12 weken programma’s. In januari presenteerde Leefstijlclub al het Fit SWITCH 12 weken programma, waar al honderden mensen aan deel hebben genomen en al switches hebben kunnen maken naar een gezondere leefstijl. Nu is het Food SWITCH programma gereed. De essentiële inzichten van voeding als medicijn en de voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad zijn hierin verpakt in een gemakkelijk te volgens 12 weken programma. 4 thema bijeenkomsten, online, on-demand of live te volgen bij een van de Leefstijlclub steunpunten, ondersteund door een 12 weken online programma met elke week een voedingsthema met een korte video waarin het wat, waarom en hoe wordt toegelicht. Het programma is voor iedereen die gezonder wil eten en leven, af wil vallen, gezonder ouder wil worden, preventief wil leven om het ziekterisico te voorkomen maar ook voor mensen die hart- en vaat ziekten, diabetes of andere aandoeningen hebben en hun voeding willen switchen naar gezonder.

Bewust worden komt voor veranderen!

We hebben gezond leven dan wel niet allemaal meegekregen in onze opvoeding en het zit ook nog niet verankerd in het onderwijs, toch kunnen we echte kenners worden op gebied van een gezonde leefstijl en een gezond voedingspatroon. Het Food SWITCH programma reikt je de laatste en essentiële inzichten aan, zodat je een leefstijl coach wordt van jezelf.

Meer informatie: https://portal.leefstijlclub.nl/particulier/programma/food-switch

Ben je professional en wil je het Food SWITCH programma zelf in je regio presenteren, mail naar info@leefstijlclub.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO