06-01-2020

Het aantal fysieke inactieve burgers in de EU blijft onaanvaardbaar hoog. 42% van de EU-burgers doet helemaal niet aan sport (2017). De boodschap over het belang van sport en lichamelijke activiteit voor de gezondheid is blijkbaar nog steeds niet is doorgedrongen. Ook op gebied van voeding hebben zelfs de meeste Europeanen nog moeite de gezonde norm te behalen en stress beleving, en burnout blijven ook maar toenemen. Dit biedt een slecht perspectief voor de opgroeiende jeugd en voor de zorgkosten in de toekomst, preventie blijkt de enige duurzame oplossing en professionals (iedereen die mensen begeleidt, adviseert, leert, behandelt, coacht of ondersteunt) heeft een sleutelrol om die preventie in de praktijk te brengen. Daarom heeft de Europese commissie, in het Erasmus + programma, het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een Europese Leefstijl als medicijn academie, voor consumenten, maar primair ook voor professionals.

Het doel van de academie is om sport- en lifestyle-organisaties, professionals, vrijwilligers en consumenten te voorzien van wetenschappelijk gevalideerde kennis en hulpmiddelen aan te reiken over actiever leven, gezonder eten, beter omgaan met stress, mentale kracht, maar ook over preventie van doping gebruik en positieve gezondheid. Er wordt een competentieprofiel ontwikkeld voor een Leefstijl als medicijn adviseur, een gratis leefstijlplatform voor consumenten en professionals en een leefstijl als medicijn adviseur e-learning programma. Ook wordt een onderzoek opgestart naar de rol en impact van leefstijl als medicijn adviseur op gedragsverandering van de doelgroepen.

Via de leefstijl als medicijn academie worden de wetenschappelijk gevalideerde leefstijlrichtlijnen van o.a. de WHO, EU en Gezondheidsraad vertaald naar laagdrempelige gratis e-learning programma’s en kan de kennis over gezonder leven en gedragsverandering gemakkelijker verspreid worden. De Leefstijl als medicijn adviseur kan een sportprofessional, zorgprofessional, docent zijn, maar ook een gemeenschapswerker, lid van een sportorganisatie of vrijwilliger. Nieuwe Gezondheid uit Weert, de initiatiefnemer van de Europese academie, biedt de leefstijl als medicijn adviseurs tools en kennis aan over gezond eten, gezond bewegen, de risico's van ongezond leven, mentale kracht en het gebruik van doping. Het programma wordt in 6 talen ontwikkeld en er zal een Europees netwerk van Leefstijl als medicijn adviseurs opgezet worden. Op deze manier kan gewaarborgd worden dat de kennis van o.a. de WHO en de Gezondheidsraad over gezond bewegen en gezond eten, maar ook de kennis over positieve gezondheid en gedragsverandering, bekend is en wordt toegepast in steden, buurten en wijken in heel Europa.

De ontwikkeling van dit programma wordt mede gefinanciert door het Erasmus + programma van de Europese Unie.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO