19-10-2020

Miljoenen personal trainers zetten zich dagelijks in om mensen te helpen naar een fitter lijf, gezonder leven en meer weerstand. Eugen Sandow (1867 – 1925) was een van de eerste die trainingsschema’s voor anderen opstelde en hen daarin begeleidde. Hij wordt ook als de grondlegger van het moderne bodybuilding gezien. De eerste geregistreerde personal trainer was Louis Durlachter (1880), ook bekend als professor Attilla, hij begeleidde in die tijd celebraties in een eigen PT studio.

Eind vorige eeuw werd personal training nog echt gezien als een service voor de rijken, voor bekendheden, alleen topsporters hadden personal trainers en coaches. Die tijd is voorgoed voorbij. Binnen een gemiddeld sportcentrum zijn vaak tussen de 2 en 6 personal trainers actief en Nederland kent al meer dan 5.000 actieve personal trainers. Volgens kenners binnen de branche is dit nog maar het begin en zal dit zeker blijven toenemen naar misschien wel meer dan 25.000 personal trainers in Nederland.

Personal trainers staan ervoor mensen te helpen hun doelen te bereiken. In het boek ‘Personal training in Nederland’ van Jan Middelkamp, Peter Wolfhagen en Ronald Wouters zijn de meest voorkomende doelen niet perse trainingsdoelen. Op nummer 1 met 86,7% staat gewicht verliezen, op nummer 2 met 78,3% fit worden en op nummer 3 met 75% algemene verbetering van gezondheid. De eerst volgende met verre afstand is sterker worden, met 30%, gevolgd door 25% voor voorbereiding op een specifiek event.

In het boek worden ook de onderzochte succesfactoren beschreven van personal trainers. Horn (2011) komt in zijn onderzoek tot de volgende succesfactoren: sociale competenties, sympathieke uitstraling, vakbekwaamheid, communicatievaardigheden, uitstraling en voorbeeldfunctie. De vaardigheden van de personal trainer om kwalitatieve connectie te maken blijkt van groot belang voor succes.

De huidige situatie met Corona schijnt weer een nieuw licht op personal training. Natuurlijk willen mensen resultaten bereiken en dat blijft wel een sterke motivator om met personal training te starten. We zijn ons echter ook allemaal veel bewuster geworden van dat we gezonder moeten leven en dat we een sterke weerstand nodig hebben. Overgewicht aanpakken en gezonder leven staan al in de top drie doelstellingen. Volgens een toekomstperspectief in het boek ‘Personal Training in Nederland’ is de toekomst van de zorg: PREVENTIE! Dat zou ook nog wel eens een belangrijke toekomstpijler voor personal trainers kunnen zijn. Hoe definiëren we ‘preventie’? Het is in ieder geval eraan bijdragen dat mensen minder kans hebben op ziekten door de interventie van de Personal Trainer. We weten dat de meerderheid van de bevolking problemen heeft met gezond leven en daar de nadelen van ondervindt. Een pijler die er in de toekomst zeker niet aan mag ontbreken is, naast een actief leven, gezonde voeding. Momenteel nog een missing link bij veel personal trainers.

Personal training, dat is levens transformeren, vertelde Laurie McCartney, President Global Fitness and Wellness Solutions Ascend Learning, tijdens haar introductie van het virtuele NASM #OptimaOnline PT congres. Kun je als personal trainer ertoe bijdragen dat een leven voorgoed transformeert naar een gezondere basis, dan ben je van grote meerwaarde voor de klant en draag je een steentje bij aan een gezondere wereld.

Wil je elke week een inspiratiebericht in je mailbox, registreer voor het Fitness trainers netwerk: https://www.efaa.nl/nieuwe_gezondheid_trainers_netwerk 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO