13-12-2021

We leven blijkbaar in een obesogene omgeving, zo meldt de Europese commissie ons in 2018, een omgeving die ons blijft prikkelen ongezonde keuzes te maken. De overheid doet verwoede pogingen om ons te motiveren en stimuleren gezonder te leven. Toch leven we er redelijk ziekmakend op los. Met als resultaat dat volgens de GGD 75% van alle Nederlanders te ongezond eet en volgens het Nationaal Beweeg Onderzoek 87% van de volwassenen Nederlanders de nieuwe WHO beweegrichtlijn niet behaalt. De effecten zijn ook al lang bekend, overgewicht, obesitas en diabetes blijven al bijna 60 jaar elk jaar schrikbarend stijgen en het RIVM heeft berekend dat dat de komende 20 jaar gewoon door gaat. Het kan toch niet zo zijn dat onze jeugd straks, als zij 50 plusser zijn, met onoverkomelijke gezondheidsproblemen te kampen hebben? De voorspelling is dat ergens tussen 2060 en 2070 misschien wel 90% van alle volwassenen overgewicht of obesitas heeft! Wat kunnen wij hier nu aan doen?

Kijk hier de korte 1e introductie video van de New Health documentaire: Turning Point of the Homo Sapiens.

Ongezonde leefstijl matrix!

We moeten inmiddels erkennen dat we in de laatste 70 jaar in een soort van ongezonde leefstijl matrix gerold zijn. Eerst de TV, toen de auto, de PC, internet, steeds meer zittende beroepen, een vercommercialiseerde voedingsmiddelen industrie, steeds meer stress, de mobiele telefoon, social media, streaming diensten, allemaal ontwikkelingen die bij hebben gedragen aan een steeds ongezondere leefstijl, generatie op generatie op generatie. We zijn er onbewust, onbekwaam ongezond ingerold, niet wetende wat de effecten zouden zijn. Maar die kennen we nu, we weten nu hoe het tij te keren!

Kijk hier de korte video van de New Health documentaire: Onze geschiedenis van sport en bewegen.

Start in 2022 en profiteer de rest van je leven!

Hoe we het ook wenden of keren, waar we de verantwoordelijkheid ook neer willen leggen, bij de overheid, dokter, voedingsmiddelen industrie, omgeving, verleden, het gaat om de leefstijl keuzes die wij persoonlijk elke dag maken. In deze serie van de persoonlijke leefstijl- en preventie revolutie 2022 willen we iedereen aanmoedigen om zelf het heft meer in de hand te nemen. Je eigen fitheid, weerstand en gezondheid positieve impulsen te geven. Dat is helemaal niet zo moeilijk dan de meeste mensen denken, elke gezonde leefstijl switch is er een en heeft veel effect op lange termijn. Misschien moeten we gewoon in 2022 die persoonlijke leefstijl- en preventie revolutie op gang gaan brengen. Jij, die dit leest, kan hierin ondersteunen. Allereerst door zelf hierin een keuze te maken en we dragen je zo meteen een zeer gemakkelijke leefstijl- en preventie 2022 SWITCH aan. Een tweede manier waarmee je kan ondersteunen is, om dit bericht te delen, zoveel als mogelijk, samen met de bijgeleverde afbeelding. Op www.hoedoejedat.nu in het blog plaatsen we elke week een deel, met een SWITCH en een bijpassende afbeelding, die je op social media mag gebruiken.

SWITCH 1 – 2022 – 10 minuten!

De eerste SWITCH die een enorme impact kan gaan hebben op je gezondheid is er een van slechts 10 minuten. Jij mag bepalen hoeveel keer 10 minuten. Een keer per week, elke dag, 2 keer per dag of elk dagdeel? Wat kan je in die 10 minuten doen wat zo’n enorme impact heeft op je gezondheid, de rest van je leven? Eerlijk gezegd zijn er erg veel activiteiten die je in 10 minuten kan doen waarmee je je gezondheid positief beïnvloed, maar hoe die 10 minuten anders in te vullen in 2022 dan in 2021 is…. EFFE ACTIEF! Dat kan met een korte wandeling, even fietsen, 10 minuutjes op de home trainer, 10 minuten traplopen, touwtje springen, in ieder geval even 10 minuten aaneensluitend EXTRA bewegen. Juist dat EXTRA bewegen zorgt voor meer doorbloeding van je weefsel, spieren, organen en brein, je krijgt overal meer bloed, meer zuurstof, betere afvoer van afvalproducten, verbruikt wat extra calorieën, start hiermee je vetstofwisseling op, belast je botten waardoor die sterker worden, geeft weerstand op grote spiergroepen waardoor je minder spierverval hebt, en ga zo maar door. De voordelen op lange termijn zijn eigenlijk te bizar voor woorden, zeker als je ervoor kiest elk dagdeel 10 minuten extra te bewegen. Je weerstand krijgt een enorme boost en het risico op meer dan 25 chronische aandoeningen verlaag je ermee.

Laat ons niet wachten om een gezondere omgeving, op de volgende campagne vanuit de overheid of op de volgende beweegrichtlijn, laat ons een persoonlijke leefstijl- en preventie revolutie starten, nu meteen, met slechts 10 minuutjes extra. Like de Leefstijlclub Facebook pagina, want daar plaatsen we alle berichten van deze revolutie. https://www.facebook.com/Leefstijlclub.

Inspireer anderen!

Je kan de poster op je eigen tijdlijn plaatsen van je social media met het bericht erbij: ‘Mijn persoonlijke leefstijl- en preventie revolutie actie is 10 minuten extra ….. per …..! Wat is die van jou?’

Op naar een gezondere generatie!

John van Heel

Leefstijlclub – Healthy Lifestyle, Healthy Ageing

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO