30-05-2022

Persoonlijke preventie van maandag 30 mei 2022!

We weten inmiddels allemaal wel dat bewegen gezond is. De hoeveelheid, welke activiteiten, welke intensiteit, daar weten veel mensen nog veel te weinig vanaf. Door dit gebrek aan kennis, wat we een gebrek aan ‘physical literacy’ noemen, is het voor de meerderheid van mensen lastig tot onmogelijk gezonde keuzes te maken. Zeker als je een gezonde leefstijl niet meegekregen hebt van huis uit en er nergens over geleerd hebt, dan blijf je als het ware een beetje hangen in de gewoonten van de leefstijl die we aangeleerd hebben. Om ons hierbij te helpen geeft de WHO regelmatig de ‘WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour’ uit, voor het laatst in november 2020, en geeft de Gezondheidsraad in Nederland de ‘Beweegrichtlijnen’ uit, voor het laatst in 2017. De laatste 2 jaar is nog maar eens extra duidelijk geworden hoe belangrijk een actieve leefstijl is, maar vanuit wetenschappelijk oogpunt is dit feit al meer dan 50 jaar duidelijk, onze huidige leefstijl voegt veel zieke jaren toe aan ons leven maar door van persoonlijke preventie een hogere prioriteit te maken is er veel te winnen.

Meest belangrijke beweeg activiteit voor elk mens!

Wat kan je nu persoonlijk doen, om op het vlak van bewegen, iets beter voor je lijf te zorgen? In de nieuwe richtlijn is de WHO er duidelijk over; ‘we moeten de hoeveelheid tijd die we zittend doorbrengen, beperken. Zittende tijd met fysieke activiteit van elke intensiteit vervangen’. De Nederlandse Gezondheidsraad schrijft hierover: “Veel zitten hangt samen met een hoger risico op sterfte aan hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Het verband wordt zwakker naarmate mensen meer bewegen en is niet aanwezig bij mensen die zeer actief zijn (ruim boven de huidige beweegnorm)”. Het algemene advies is om langdurig zitten en schermtijd te voorkomen, er is nog geen specifiek advies op dit vlak geformuleerd. TNO geeft in een position statement wel een voorzichtig advies om elk uur zitten twee of drie keer te onderbreken met minimaal 2 minuten. In die twee minuten brengen we de lichamelijke doorbloeding naar een hoger niveau, verlagen we de bloedsuikerspiegel en starten we de vetstofwisseling, die na 2 minuten op 50% staat.

HET ADVIES VAN DEZE WEEK!

Het persoonlijke preventie advies van maandag 30 mei 2022 is, onderbreek je zit activiteiten minimaal 2 keer per uur en maak van een van die beweegactiviteiten, minimaal 1 keer per 2 uur een beweegactiviteit van minimaal 2 minuten aaneensluitend.

Wil je alles leren over gezond bewegen of gezonder leven, check de programma’s op www.leefstijlclub.nl of bij een Leefstijlclub steunpunt in je regio.

Bronnen:

https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128

https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017

https://www.tno.nl/media/1990/langdurig_zitten_forum_position_statement_tsg_2013_01_p_22_25.pdf

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO