12-03-2019

Maria heeft al jaren moeite met het volhouden van sporten, maar ze wil wel afvallen. Ze kampt al jaren met diabetes type 2 , regelmatige rugklachten en inmiddels 25 kilo overgewicht. Dat is door de jaren heen steeds een beetje meer geworden. Ze had al tientallen afslank middeltjes en methoden gebruik, met elk middeltje wel een paar kilo kwijt geraakt, maar daarna, telkens binnen 6 maanden nog zwaarder dan voorheen. Ook met de voeding ging het niet zo lekker. Ze was gek op witte chocolade en een liefhebber van zelf bakken van taarten, en het eten daarvan. Ze had zich er al lang bij neergelegd dat het waarschijnlijk haar bestemming was om zo met het gewicht te worstelen en vond er ook wel rust in dat de zussen ook overgewicht hadden, "zit toch een beetje in de familie" zo klonk het vaak op verjaardagsfeestjes.

Bij haar laatste bezoek aan de huisarts had Maria een ander advies gekregen dan het gebruikelijke van meer medicatie. De dokter gaf het advies om eens meer aandacht te geven aan bewegen en gezonde voeding. Dat had Maria ertoe aangezet om contact met mij op te nemen. Want via een vriendin had ze al vernomen dat onze aanpak leefstijl gerelateerd is en geen quickfix aanpak. Na een uitgebreide intake met een leefstijl (voeding, beweging, ontspanning en stressbeheersing) analyse gingen we meteen aan de slag.

De eerste fase van onze aanpak was bewustwording. Gezien Maria's verleden met jo-joen had ze veel beslissingen genomen in haar leven op basis van verkeerde informatie of incomplete kennis. We bespraken onder meer de effecten van streng diëten op de stofwisseling, wat de verschillen zijn van de verwerking van enkelvoudige suikers in ons lijf ten opzichte van complexe koolhydraten. Maar we bespraken ook wat de afgelopen 25 jaar gedaan had met haar onderbewuste, die toch voor het grootste gedeelte haar dagelijks gedrag en denken bepaalde. Ook bespraken we het metabolismeplan, waarin ze uitleg kreeg over de schijf van 3 en welke activiteiten bepalend zijn voor het verbruik van vetten en het verhogen van het metabolisme.

De enige vraag die ik Maria na de toelichting stelde was, "Wat wil je veranderen in je leven?". Wat er toen gebeurde was al een klein wondertje te noemen. Maria zag in op welke vlakken ze het voor elkaar had gekregen om haar gewicht op te bouwen in de afgelopen jaren. Ze dacht dat het haar lot was, maar zag nu mogelijkheden en oplossingen. Ze besloot op basis van haar nieuw opgedane kennis, zonder al enig advies te ontvangen hebben, om meer te gaan wandelen, 2 keer per week spiertraining te gaan doen en de consumptie van chocolade en taart te beperken op de weekend dagen. Samen hebben we haar keuzes omgezet in een voor haar haalbaar plan. Eerst wat kleiner gemaakt, zodat zij er ook zeker van was dat ze het aan zou kunnen. Ondersteund door wat ankertjes in haar dagelijks leven die haar herinnerde aan haar leefstijl switches en social support van haar beste vriendin ging Maria aan de slag.

In de trainingen lag de focus eerst op de verbetering van haar belastbaarheid. Door de jaren van inactiviteit had Maria veel spiermassa verloren en had ze,zo bleek uit de houdingsanalyse, sterk verzwakte rugspieren, die haar regelmatige rugklachten gedeeltelijk verklaarde.

3 maanden na haar start was Maria 14 kilo afgevallen, was, onder begeleiding van de huisarts, minder diabetes medicatie gaan gebruiken, met de verwachting er helemaal vanaf te komen en had al 5 weken geen rugklachten meer gehad.

Wat was de meerwaarde van de premium personal trainer en coach? "Ik heb weer opnieuw geleerd gezond te leven, eigenlijk heb ik mijn leven weer terug gekregen", aldus Maria. De bewustwording in combinatie met de op haar lichaam afgestemde training en de additionele een op een coaching, waarover volgende week meer, gaf haar als het ware weer de controle over haar leven terug. De chocolade en taart was nog wel een uitdaging, in de volgende aflevering meer over hoe dat samen aangepakt is.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO