07-10-2019

Meer dan 100.000 mensen starten in Nederland elke maand met fitness. De meerderheid hiervan wil wat aan het figuur doen, afvallen of strakker, een groot gedeelte wil fitter worden en een steeds groeiende doelgroep wil gezonder leven en gezonder ouder worden. Iedereen komt met persoonlijke doelstellingen en persoonlijke behoeften, aan ons de uitdaging om te helpen die doelstellingen te behalen en te voldoen aan de behoeften. Doen we dat goed, dan worden we beloond door langdurige lidmaatschappen en een groeiend leden aantal. Onderzoeken wijzen telkens maar weer uit dat we dat bij meer dan 50% niet voor elkaar krijgen, meer dan de helft haakt namelijk in het eerste jaar weer af, waarvan een flink percentage in het eerste half jaar al. Reiken we onze nieuwe leden wel voldoende inzichten aan over de doelstellingen die ze willen bereiken?

Men verwacht natuurlijk dat men de vooraf gestelde doelstelling kan bereiken. Men heeft wellicht al andere pogingen gedaan, die maar beperkt of helemaal niet gelukt zijn en onze nieuwe leden gaan er, bij de start toch vanuit dat ze aan een effectief programma beginnen. Wij instrueren en begeleiden vervolgens zo goed als we kunnen, maar waarom haakt men dan toch af? Ik hoor ondernemers vaak zeggen “als mensen zouden weten hoe goed fitness en sporten is, dan zouden ze er nooit mee stoppen”. Misschien ligt in deze opmerking wel een gouden sleutel verborgen voor een hogere retentie.

Stel je voor, ik ga starten met fitness, omdat ik wat af wil vallen en een beetje body wil krijgen. Ik stap een sportcentrum binnen, krijg een intake, er wordt een trainingsschema voor me gemaakt en ik start mijn trainingen. Gedragstheorieën leren ons dat mensen door tips en instructie alleen extern gemotiveerd worden. Om de intrinsieke motivatie te ontwikkelen hebben mensen inzicht en kennis nodig. Als ik af wil vallen en een body wil krijgen, en start als onwetende nieuweling, dan heeft de club een kans om me in de eerste fase van mijn lidmaatschap, inzicht en kennis aan te reiken over effectief afvallen en optimaal effectieve spiertraining. Door mijn onwetendheid te verkleinen, ontwikkelt mijn intrinsieke motivatie om aan de oplossing te blijven werken en is de kans groter dat ik hierin actief blijf.

Hoe effectief zou het zijn voor de retentie, als we onze nieuwe leden ‘opleiden’ tot kenner van het behalen van hun eigen doelstelling?

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO