19-12-2011

AMSTERDAM - Er moet een preventiefonds tegen een ongezonde leefstijl komen. Vanuit dit fonds kunnen doortimmerde plannen om ziekten te voorkomen van verzekeraars en gemeenten betaald worden.

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg dinsdag in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Een kwart van de welvaartsziekten komt volgens het adviesorgaan door leefstijl. Recent onderzoek zou zelfs uitwijzen dat veertig procent van de kankergevallen wordt veroorzaakt door leefstijl. Met het aanpakken van een ongezonde manier van leven is daarom veel winst te behalen.

Volgens de raad zit de minister met haar gezondheidsbeleid op de goede weg door te kiezen voor een lokale aanpak. Maar dit moet met meer kracht gebeuren. De minister moet nu zorgen voor meer stimulansen en daarvoor is het preventiefonds nodig.

Voorlichting

Maar de minister moet volgens de raad ook duidelijker zijn over het belang van een gezonde leefstijl en gezonde omstandigheden. Zo zou tabaksvoorlichting door de GGD op scholen veel beter werken als op schoolpleinen niet mag worden gerookt. Ook zou de minister strenger en doortastender moeten zijn bij de bescherming tegen te veel zout in het dagelijkse voedsel.  

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO