15-06-2009

Op 12 juni heeft het congres Actieve Leefstijl, georganiseerd door Nationaal Gezondheidsplan en Intenz, plaatsgevonden in het Auditorium van Fortis. Ruim 175 deelnemers, vanuit fitness- en healthclubs, bedrijfsleven, overheid en verzekeraars, troffen elkaar tijdens dit congres in Utrecht. De presentaties werden gegeven vanuit diverse invalshoeken, met als belangrijkste gezamenlijke uitgangspunt ‘het realiseren van een gezonde leefstijl middels bewegen’.

Zo gaf Rob Krijgsman, Commercieel Directeur bij OHRA, de aanwezigen een realistisch beeld van de huidige verzekeringsmarkt, de visie van OHRA op het bevorderen van een actieve leefstijl onder hun verzekerden. Maar ook het spanningsveld waar verzekeringsmaatschappijen zich in begeven ten opzichte van het aanbieden van een zorgpolis met vergoeding voor beweegprogramma’s kwam in de presentatie naar voren.

De aanwezigen kregen van Menzis, door Edel Spoor en Joost Gerrits, een uitgebreide presentatie over het gezondheidsbeleid voor Menzis medewerkers, vanuit de gedachte ‘practice what you preach’. Ook Cora Talen, Adviseur Arbeidsvoorwaarden van het Havenbedrijf Rotterdam, gaf aanwezigen een kijkje in de keuken van het gezondheidsbeleid van haar organisatie. Voor de aanwezige organisaties was dit een verhelderende praktijkcase, met veel informatie, tips en uitdagingen over succesvol implementeren van bedrijfsfitness binnen organisaties. De werkwijze van het Havenbedrijf Rotterdam illustreert een prachtig voorbeeld, hoe je als organisatie de mening en keuzes van medewerkers centraal stelt in de vorming van gezondheidsbeleid.

Vanuit de overheid was het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)vertegenwoordigd. De presentatie door Pieter Iedema, over de Beweegkuur die vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt geïnitieerd, gaf duidelijk de visie en ideeën voor samenwerking tussen overheid en een netwerk van fitness- en healthclubs als Nationaal Gezondheidsplan weer. Door de handen ineen te slaan en een uniform product te bieden, vormen fitness- en healthclubs de nieuwe gezondheidscentra. Maar wel met het oog op preventie in plaats van curatie. Geen enkele (sport)branche beschikt over een infrastructuur en professioneel kader als de fitnessbranche, met een Nationaal Gezondheidsplan netwerk van 500 erkende en samenwerkende fitness- en healthclubs.

René Sielhorst, Directeur Intenz en High Five Health Promotion, richtte zich in zijn presentatie op het Nationaal Gezondheidsplan als vertaalslag tussen de fitnessbranche, de overheid, het bedrijfsleven en zorgverzekeraars. Daarnaast presenteerde hij de nieuwe MKB-module bedrijfsfitness, waarmee fitness- en healthclubs een praktisch ‘tool’ voor sales, administratie en facturatie in handen hebben voor het verzorgen van bedrijfsfitness voor organisaties met één of enkele locaties.

De fitnessbranche, het bedrijfsleven, overheid en verzekeraars hebben elkaar hard nodig in de strijd tegen bijvoorbeeld overgewicht, het verlagen van verzuim en ziektekosten en het bevorderen van een actieve leefstijl. Het is daarom belangrijk dat deze partijen elkaar opzoeken binnen- en buiten de branche, om gezamenlijke doelstellingen en uitgangspunten geïntegreerd en verwezenlijkt te krijgen. Het congres Actieve Leefstijl heeft een goede stap gezet in deze samenwerking!

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO