11-08-2020

Het bewustzijn van een gezonde leefstijl en dat ook voldoende toepassen is matig tot slecht ontwikkeld bij de gemiddelde mens die leeft vanaf het post industriële tijdperk (vanaf 1960). Gezond leven kreeg überhaupt al te weinig aandacht tussen 1960 en 1990, zeker als we naar voeding kijken, maar ook sport werd gezien als hobby en vrijetijdsbesteding, als je daar zin in had, in plaats van een noodzaak voor een goede gezondheid. Het resultaat van deze periode is generaties mensen die onbewust ongezond leven, de kennis niet meegekregen hebben, qua voeding de smaak, geur en hoe het voedsel eruit ziet voorop hebben gezet. Het gemiddelde koopgedrag qua voeding is af te meten aan de mate van reclames vanuit de voedingsmiddelen industrie, wij mensen zijn immers uitermate beïnvloedbaar in ons gedrag. Bij de voedingsmiddelen industrie staat commercie op nummer 1, winst voor de aandeelhouders. Eten om het lijf gezond te houden, dat is slechts voor een klein percentage van de voedingsmiddelen aanbieders een thema.

De meeste mensen zijn er zich niet van bewust dat ze voor een zeer groot gedeelte met mes en vork hun gezondheid en leef kwaliteit bepalen. We eten en zitten onszelf ziek, gaan dan met het gevolg, het pijntje of de klacht naar de huisarts, starten met medicatie en lopen de kans de rest van ons leven medicatie op medicatie te gebruiken. De oorzaak van het symptoom wordt niet onderzocht of aangepakt, dus is de farmaceutische industrie er goed mee. Een soort van gefabriceerde en geconditioneerde leefstijl matrix, waarin we onbewust, generatie op generatie blijven hangen.

Het wordt tijd dat we onze perceptie over onze leefstijl gaan herdefiniëren, zodat we de ziekmakende leefstijl niet nog generaties door gaan geven. Zoals het bewustzijn over roken de laatste 20 jaar is ontwikkeld, zo zullen we het bewustzijn over gezonde en ongezonde voeding en inactiviteit moeten ontwikkelen, alleen mag dat op wat kortere termijn. In de UK is Boris Johnson met een anti overgewicht en gezond leven campagne begonnen, dat is natuurlijk top, maar blijft symptoombestrijding. De essentiële inzichten moeten geïntegreerd worden in het onderwijs, tussen de oren komen van professionals in de zorg, onderwijs, sport, om maar vast een aantal cruciale acties te benoemen om de shift in perceptie te creëren die voor de omslag gaat zorgen op gebied van leefstijl.

Voor de nationale preventie beweging, kijk op www.hoedoejedat.nu en voor de Europese beweging op www.new-health.eu.

Wil je als steunpunt het New Health programma aan je leden aanbieden, mail naar info@nieuwe-gezondheid.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO