15-06-2024

Sporten voor mensen met een verstandelijke beperking: De kracht van de Sport Care methode

Voor mensen met een verstandelijke beperking of moeilijk te begrijpen gedrag is sportparticipatie niet altijd vanzelfsprekend. Slechts 21% tot 35% van de mensen met een verstandelijke beperking sport minstens eens per week, vergeleken met 60,1% van de Nederlanders zonder beperkingen. Dit is zorgwekkend, gezien hun verhoogde risico op gezondheidsproblemen.

Om sportparticipatie onder de doelgroepen te vergroten wordt er door de overheid al actie ondernomen. In heel Nederland worden er initiatieven verkend om sportparticipatie bij de kwetsbare doelgroep te bevorderen. Er moet echter rekening gehouden worden met een aantal factoren waar de Sport Care methode effectief op inspringt:

De Sport Care methode is een maatwerk methode die na 20 jaar zijn effect bewezen heeft. Het is breed toepasbaar en de persoonlijke benadering staat hierbij centraal. Als Sport Care Plus coach beheers je verschillende strategieën die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van mensen in een kwetsbare positie. Je kunt hen helpen om veilig en effectief te (starten met) bewegen en dit ook op structurele basis aan te bieden.

Als Sport Care Plus coach begrijp je als geen ander wat belangrijk is in de sportzorgbegeleiding met mensen uit de doelgroepen. Je biedt maatwerk door die zaken die de deelnemer motiveert uit te vergroten in het contact. Het stelt je in staat om een bron van ondersteuning en advies te zijn voor zowel mensen uit de doelgroepen als voor hun zorgverleners.

Omdat je op de hoogte bent van je rol in het sportproject kun je je training zo aanpassen dat het voor mensen vanuit de doelgroepen toegankelijk is om sportdoelen te halen binnen de context van toegankelijkheid en inclusief sporten. Je bent in staat om gepersonaliseerde programma’s te ontwikkelen die hun mobiliteit en levenskwaliteit verbeteren.

Door je te specialiseren in het werken met kwetsbare doelgroepen vergroot je je expertise en vergroot je je marktpotentieel. Dit biedt jou de mogelijkheid om je diensten aan te bieden aan zorginstellingen, gemeenschapscentra, en individuele cliënten die baat hebben bij gespecialiseerde ondersteuning. Vanwege de begeleiding die de Sport Care Academy na je opleiding nog biedt verloopt het creëren van een netwerk in de zorg en het maatschappelijk veld soepeler.

De Sport Care methode verbetert zich continu! Door kennis en kunde met elkaar te delen is de methode toepasbaar op grote schaal. Hierin begeleiden we elkaar om nog betere sportzorg te kunnen aanbieden. Hierdoor is Sport Care community-based. Via ons platform en via ons meetinstrument ben jij op de hoogte van alle laatste nieuwtjes.

Wil je meer weten over hoe je Sport Care Plus coach wordt? Kijk dan op de website van de Sport Care Academy:  Academy - Sport Care Plus. Meld je hieronder aan voor de opleiding. Dankzij de Sport Care methode ligt de toekomst van sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking binnen handbereik.

EFAA - Opleidingen - Sport Care Coach opleiding

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO