12-11-2018

Fitter worden is doelstelling nummer 1 van sportcentra bezoekers. Iedereen heeft wel een andere persoonlijke definitie van ‘fitter worden’. De een wil gewoon het uithoudingsvermogen verbeteren om niet zo snel kapot te zijn bij een stukje rennen of de trap op lopen. Maar voor anderen betekent fitter worden misschien wel wat afvallen, lekkerder in je vel zitten, gezonder leven, minder last hebben of minder ziek zijn, een sterker immuunsysteem of zelfs sterker worden. Daarom is het erg belangrijk om van deelnemers te horen wat er achter die eerste doelstelling zit. Bij de meeste mensen die starten met fitter worden, is de conditie ver beneden pijl. Hoe zorg je ervoor dat deze mensen niet te hard van stapel gaan en daardoor weer snel afhaken?

De Fitnorm voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen is 2 keer per week minimaal 20 minuten, maar bij voorkeur 3 keer per week 40 tot 60 minuten per keer. Veel mensen kunnen dat echter niet aan. Ze zullen het wel proberen, maar het ongemak wat ze er van hebben zorgt er vaak snel voor dat ze de volgende keer niet meer op komen dagen. Als mensen het idee hebben dat ze het niet aan kunnen, dan is de kans op uitval enorm groot. Voor ons als fitness professionals dus belangrijk dat we mensen laten starten op hun eigen niveau of iets daaronder en dat we ze een trainingsmethode aanreiken waarbij ze op een prettige manier hun conditie op kunnen bouwen.

Het meest ideaal start natuurlijk iemand met een sportactiviteit die hij/zij zelf leuk vindt. Als die start in de fitnesszaal op de cardiofitness is en de deelnemer heeft een dermate zwakke start conditie dat men geen 10 minuten op een redelijke intensiteit kan sporten, dan is interval training een geschikte methode. Starten met een lage intensiteit, lekker rustig, afwisselend met intervals van iets verhoogde intensiteit, en dat een aantal keren af blijven wisselen. De intervals kunnen 1 minuut zijn, dus 1 minuut rustig en 1 minuut verhoogde intensiteit, maar dat zou ook 1,5 minuten of 2 minuten kunnen zijn. Op die manier krijgt de deelnemer de mogelijkheid om tussendoor te herstellen. Interval training is, zo is gebleken een uitstekende manier om het uithoudingsvermogen op te bouwen.

Wil je de FitFact van uithoudingsvermogen training ontvangen, mail naar info@nieuwe-gezondheid.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO