30-06-2024

Technologie gaat de fitnesssector transformeren!

Denk aan de Blockbusters filmverhuurwinkels, aan Kodak filmrolletjes, BCC en BlackBerry, allemaal bedrijven die het niet gehaald hebben en zich in hebben laten halen door bedrijven die de nieuwe technologie omarmt hebben. Zo vergaat het ook de sportcentra die de technologie van AI niet omarmen, aldus Richard van Hooijdonk, futurist en trendwatcher en keynote speaker op het NL Actief symposium op 28 juni op Papendal in Arnhem.

De AI fitness revolutie!

“Binnen 5 jaar heeft iedereen een AI leefstijlassistent, slimme sokken, schoenen en shirts die vitale informatie verzamelen en hebben velen al een bio implantaat, waarmee je bloeddruk, bloedsuiker, cholesterol en hartvariabiliteit wordt gemeten en waarmee je deuren kan openen en kan betalen.” Aldus van Hooijdonk. Het concept wordt "Quantified Self" genoemd en verwijst naar de praktijk van het verzamelen en analyseren van persoonlijke gegevens over verschillende aspecten van je leven met behulp van technologie. Door AI verzamelen we straks dus informatie via die bio implantaten, maar ook met fitnesstrackers, slaapapps, de moderne fitnessapparatuur, stemmings- en geestelijke gezondheidsapps en die je computertijd bijhouden en analyseren hoe je je tijd besteedt, zodat je je productiviteit kunt verbeteren. Het is wachten op een chip in de mond die alles meet wat je naar binnen werkt. Het idee achter Quantified Self is "meten is weten". Door persoonlijke gegevens te verzamelen, gaat AI voor ons je trends en patronen in je gedrag en gezondheid ontdekken die je misschien zelf niet zou opmerken. Hierdoor gaat die AI assistent je helpen om meer bewuste keuzes te maken en je levensstijl te optimaliseren. Maar in eerste instantie zal dit wellicht allemaal eerst gebeuren via een begeleider of coach, die deze data verzamelt en er het leefstijladvies op samenstelt.

Immercive en gamified fitness

Van Hooijdonk is er ook van overtuigd dat de jeugd AI gaat omarmen en straks met behulp van een VR bril de fitnesstraining in een zelfgekozen omgeving gaat doen met een digitale, zelfgekozen trainer. Ook gamified fitness ziet hij als een perspectief wat helemaal niet zo ver weg meer ligt, laat mensen over de hele wereld met elkaar fitness gerelateerde games doen, waarin ze in fitnesslevel en rang kunnen stijgen.

De toekomst van fitness is technologie gedreven!

Het is ook een van de speerpunten van NL Actief voor de komende jaren, de technologische ontwikkeling in de fitnesssector. De NXTGYM van de toekomst is AI gedreven, biedt gamified entertainment, immersive coaching, maar heeft ook aandacht voor holistische gezondheid, waaronder bewustwording over gezondheid in een breder perspectief en mindset. Er liggen volgens van Hooijdonk ook kansen om andere partijen te ondersteunen in hun coaching op gebied van leefstijl, zoals HRM medewerkers en zorgmedewerkers. De NXTGYM van de toekomst heeft volgens van Hooijdonk wel een duidelijke visie, een methode en volgt een heldere strategie, met daarin wel de flexibiliteit om op de nieuwe technologie mee te kunnen blijven gaan.

Waarom veel huidige ondernemers afwachten?

Volgens van Hooijdonk heerst er onder de huidige fitness ondernemers veel onzekerheid, hebben ze het idee dat ze ‘toch al lekker bezig zijn’ en gaan ze door op aangeleerd gedrag, wat minder moeite kost. Wat volgens hem cruciaal is in de komende jaren is passie en nieuwsgierigheid, want alles blijft veranderen en het tempo van verandering gaat enorm toenemen. Slimme ondernemers gaan aan de slag met samenwerking, met het ontwikkelen van een eigen ecosysteem. De ondernemer wordt een ‘ecosysteem designer’ en gaat aan de slag met zij of haar ‘eco orchestratie’. Hierin worden er los van de bestaande organisatie concepten ontwikkeld, in samenwerking met collega’s, andere clubs, opleidingen, netwerken, gemeenten, universiteiten, enz.

Conclusie

De toekomst van fitness ligt in leefstijl, gezondheid, preventie en…. technologie. De lessen van Blockbuster, Kodak en BlackBerry zijn: stilstand is achteruitgang. Richard van Hooijdonk schildert een toekomst waarin AI-leefstijlassistenten, slimme kleding en bio-implantaten ons dagelijks leven maar ook onze business verbeteren. Het concept van "Quantified Self" opent hierin interessante mogelijkheden.

De jeugd omarmt al VR-trainingssessies en gamified fitness, maar deze innovaties zijn ook aandachtspunten voor de fitness ondernemer. Stel je voor: een gymervaring die jouw klanten volledig begrijpen en motiveren, waar data de beste coach wordt en technologie de beste partner in fitness en gezondheid.

Wees nieuwsgierig en bouw aan je eigen ecosysteem. Werk samen met collega’s, opleidingsorganisaties, netwerken en gezondheidsorganisaties. Omarm verandering en verdiep je in de nieuwe technologie, want voor je het weet, loop je mijlen ver achter. De revolutie wacht er in ieder geval niet op, die raast op volle toeren door.

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

Ps: Wil je meer leren over AI en ChatGPT of zelfs de kennis van je team een AI impuls geven, kijk naar de AI en ChatGPT in fitness online leermodules van EFAA opleidingen.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO