02-12-2011

Tien minuten hevig sporten verandert de snelheid waarmee je metabolisme werkt gedurende minstens een uur. Verder blijkt uit onderzoek dat hoe fitter je bent, hoe meer voordelen je krijgt.

De onderzoekers maten biochemische veranderingen in het bloed bij gezonde mensen van middelbare leeftijd en bij marathonlopers. Uit een proef waarbij 70 gezonde mensen op een loopband sporten, ontdekten ze dat meer dan 20 stoffen in het bloed veranderen tijdens intensieve beweging. Die komen op natuurlijke wijze vrij bij het verbranden van calorieën en vet, wat de controle van de bloedsuikerspiegel verbetert. Sommige van deze stoffen namen toe tijdens het sporten, zoals degenen die betrokken zijn bij het verwerken van vet. Andere, die te maken hadden met druk op de cellen, namen af.

Je hartslag zakt terug naar een normaal niveau wanneer je stopt te bewegen, dat is meestal binnen de tien minuten. Maar sport heeft dus veel langer een effect op je metabolische snelheid. “Tien minuten sporten heeft minstens een uur effect op je lichaam. Door tien minuten op de loopband te sporten, bleven nog een uur later nog metabolische veranderingen merkbaar”, aldus de wetenschappers. Ze ontdekten ook dat mensen die fitter zijn meer vet verbranden dan onsportievelingen. De marathonlopers hadden een tien keer sneller metabolisme na de race. De resultaten van dit onderzoek ondersteunen volgens de onderzoekers de hypothese dat zelfs korte sessies van lichaamsbeweging goed voor je zijn. 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO