03-12-2018

Volgens arbeidsdeskundigen bestaat over 10 jaar 25% van de huidige banen niet meer en werkt meer dan 30% van de jongeren over 20 jaar in banen die nu nog niet bestaan. De arbeidsmarkt verandert snel momenteel en dat zal ook zeker impact hebben op de fitness branche. Want bestaat de fitnesstrainer van nu nog wel over 10 jaar? En hoe ziet het vak er uit over 20 jaar? Voor nieuwe intreders in de branche wel belangrijke vragen om inzicht in te hebben. We kunnen niet in de glazen bol kijken, maar we kunnen wel, op basis van trends en ontwikkelingen een voorzichtige voorspelling doen.

30 jaar geleden was er alleen de fitness trainer in de fitnesszaal, momenteel heb je de trainer, overgewicht en obesitas beweegdeskundige, personal trainer, leefstijl coach, houdingsspecialist, diabetes beweegcoach, bootcamp trainer, enz. Het vak fitnesstrainer heeft zich al behoorlijk ontwikkeld, met name in de afgelopen 10 tot 15 jaar. Er zijn nog maar weinig fitness trainers, als er die al zijn, die een leven lang alleen maar fitness trainer blijven. Wat mogen we verwachten voor de komende 10 jaar?

Personal training zal in ieder geval nog enorm doorgroeien en de kans dat een fitness trainer door ontwikkelt naar personal trainer is zeer groot. Er wordt ook steeds meer expertise gevraagd van de fitness trainer en/of personal trainer en juist daar zal met name de ontwikkeling in de komende 10 jaar gaan liggen. De fitness//personal trainer die er voor kiest om zich te specialiseren in healthy aging bijvoorbeeld. Ook de vraag naar functionele houding specialisme neemt snel toe, waardoor de trainer mensen optimaal kan helpen naar een gezondere houding en beter gebruik van o.a. de rug. Het is aan te bevelen voor elke trainer om expert te worden op gebied van overgewicht preventie, gezien het feit dat meer dan 50% van de klanten van sportcentra af willen vallen. Binnen alle expertises is kennis op gebied van voeding, gedragsverandering begeleiding en motiverende gespreksvoering nodig. Door de ontwikkelingen binnen de zorg,, die begint te bewegen in de richting van preventie, wordt Positieve Gezondheid ook een interessant perspectief voor trainers binnen de fitnessbranche en zullen er steeds meer leefstijlcoaches actief zijn binnen de muren van de sportcentra. Er komt steeds meer vraag om samen te werken met zorginstellingen, gemeente, welzijnsorganisaties en bedrijven, dus de netwerk vaardigheden van de trainer worden ook steeds belangrijker.

Voor de trainer van de toekomst wordt het ook steeds belangrijker om te onderzoeken welke behoeften er liggen achter de vraag van de deelnemer. Iemand die af wil vallen  zoekt een oplossing om gezond en duurzaam af te vallen. Bewegen is dan slechts een onderdeel, voeding, motivatie en mentale kracht zijn dan nog enkele andere aspecten waarop je je als trainer kan specialiseren, om je doelgroep nog beter te kunnen ondersteunen en begeleiden.

Een andere richting die een trainer kan kiezen is meer combinatie leggen met andere sporten, zoals ook les gaan geven aan groepen (Zumba, Body Combat, Nirvana, Yoga, enz). Of misschien ligt er een grotere ambitie om meer in het management te betekenen, fitness management of misschien wel club management

Wellicht dat deze aspecten vroeg of laat onderdeel zullen zijn van de basis beroepscompetentie profielen van de fitness trainer.

Een ding is zeker, de fitness trainer die met de Fitness A opleiding start, mag zich al af gaan vragen, “wat doe ik over 10 jaar?”, “op welke expertise wil ik me gaan richten, wat is mijn primaire doelgroep?”. Door al vroeg te kiezen voor een specifieke expertise, kan er een opleidingstraject uitgezet worden en creëer je focus.

Misschien wel een goed moment in het jaar om vast te bedenken, waar ga ik me in 2019 op specialiseren?

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO