08-11-2021

Op vrijdag 5 november organiseerde EuropeActive de 12e jaarlijkse International Standards Meeting (ISM), het Europese vlaggenschipevenement voor opleidingsaanbieders, werkgevers, praktijkmensen en andere belangrijke belanghebbenden die betrokken zijn bij training en onderwijs. Onder het thema 'Transforming the fitness industry through Standards' onderzochten sprekers en panelleden hoe bijscholing van het personeel van onze branche en het gebruik van digitale technologie de evolutie en groei van de fitness- en fysieke activiteitensector kunnen beïnvloeden.

De ISM begon met Julian Berriman, de directeur van de commissie voor professionele normen, die deelnemers en sprekers verwelkomde. Hij onderstreepte dat "gemeenschappelijke, robuuste en kwaliteit geborgde normen een must zijn als de sector door de samenleving en beleidsmakers echt beschouwd dient te worden als een belangrijke ondersteuning van het volksgezondheidsbeleid. De sector moet een geprofessionaliseerde beroepsbevolking en werkplekken blijven ontwikkelen voor het bevorderen en leveren van veilige en effectieve preventieve gezondheidsoplossingen.

De sessies begonnen met Fiona Bull, hoofd van de eenheid voor fysieke activiteit van de WHO, die waardevolle inzichten verschafte over hoe de rol van normen kan helpen een sterker systeem van fysieke activiteitenvoorziening op te bouwen: "Covid is een katalysator geworden om de rol van ons personeel te heroverwegen en te versterken en om door te gaan met het opbouwen en verbeteren van kwalificaties en vaardigheden van onze professionals op het gebied van gezondheid bevordering”.  Prof. Dr. Willem van Mechelen nam het publiek mee door het European Initiative for Exercise in Medicine (EIEIM) en onderstreepte dat "mensen ouder worden,  en zieker worden door een ongezonde levensstijl. 50% van de Europese bevolking sport niet, en slechts een schamele 16% doet de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging per week. We stevenen af ​​op een onhoudbare situatie voor onze gezondheidszorg die we zo snel mogelijk het hoofd moeten bieden".

Gezondheid bereiken via normen

Het eerste panel van de dag werd gemodereerd door adjunct-directeur voor normen Anna Szumilewicz en bestond uit panelleden John van Heel (EFAA en het New Health Project), Dr. Anna Plucik-Mrożek (Exercise is Medicine Polska), Dr. Colin Robertson (Doctor of Physiology, Exercise & Nutrition Scientist) en Dr. Sebastià Mas Alòs (EUPAP-projectmanager). Het thema van de discussie: Hoe heeft COVID-19 de noodzaak voor onze sector versneld om zichzelf aan te bieden als een preventieve oplossing om de toename van chronische ziekten te verminderen. De conclusies: Educatie van personeel op het gebied van gezondheidsbevordering, healthy ageing en omgaan met specifieke doelgroepen is cruciaal! “We ontwikkelen van fitnessbranche naar een preventieve gezondheid branche” aldus John van Heel.

Vojko Vuckovic van de Universiteit van Ljubljana gaf een presentatie over hoe COVID-19-lockdowns de activiteitsniveaus van mensen negatief hebben beïnvloed. Hij nam het publiek mee door de geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst waarmee mensen in deze ongekende tijden te maken hebben: "Fysieke activiteit is cruciaal bij het voorkomen van depressieve stoornissen en angststoornissen, omdat is bewezen dat het veel gunstige effecten heeft op de gezondheid. Onderzoek wijst uit dat actieve mensen bijna 45% minder kans op depressieve symptomen hebben dan de inactieve mens.

CEN-normen, een must-have voor een geprofessionaliseerde fitness- en fysieke activiteitssector

Na de presentatie van de heer Vuckovic bespraken moderator Jennifer Halsall van WIFA en panelleden Cliff Collins (EuropeActive), Andy Brees (SportCity en Fit For Free) en Merel Wagner (NEN Group) de sleutelrol die normen spelen bij het verbeteren van de algehele bedrijfsprestaties van clubs door het delen van goede praktijkvoorbeelden en het verminderen van de risico's voor de miljoenen gebruikers en medewerkers die in de clubs werken.

De sessie onthulde het werk dat EuropeActive doet met het Koninklijk Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en onafhankelijke certificeringsinstanties om FITcert.eu te leveren, een 5-fasenschema voor fitnessclubcertificering met behulp van de EN 17229-normen. De regeling dekt de essentiële management-, operationele en supervisievereisten voor alle clubs, evenals de kwalificaties van fitnesstrainers. Gelanceerd in Keulen op het European Health & Fitness Forum (EHFF), zullen enkele honderden uitgenodigde clubs uit heel Europa deelnemen aan een proef om het certificatieschema te testen dat vanaf april 2022 zal worden opengesteld. De normen en het certificatieschema zijn ontwikkeld door experts uit de branche en heeft als doel het erkende keurmerk van clubs te worden. Panelleden waren het ook eens over het belang van CEN-normen als middel om het personeel bij te scholen via het European Register of Exercise Professionals (EREPS).

De kracht van digitale technologieën voor fitnessprofessionals

De dag werd afgesloten met Jennifer Halsall die een panel modereerde waarin Dave Wright (Myzone), Fitness Coach Jo O'Connor en Stefan Tilk (FitTech Company) hun mening deelden over de vraag of fitnessprofessionals momenteel voldoende kennis en vaardigheden hebben om met digitale oplossingen te werken, in het bijzonder draagbare gadgets.  Panelleden waren het erover eens dat "digitaal u in staat stelt om die menselijke verbinding met uw klant te hebben, omdat het de verbinding versterkt. Hoe meer gegevens u over een klant hebt, hoe beter u hem kunt helpen". Digitale tools zoals wearables hebben een enorm potentieel om individuen te ondersteunen om actiever te worden en de verzamelde gegevens kunnen van onschatbare waarde zijn bij het volgen en motiveren van die individuen op hun voortdurende gezondheidsreis.

Julian Berriman, directeur van Professional Standards Committee, sloot de 12e International Standards Meeting af met het bedanken van de deelnemers en het benadrukken van het belang van "voortdurende bijscholing van ons personeel en kwaliteitsborging van onze werkplekken door middel van empirisch onderbouwde normen, als de basis voor de erkenning, groei en welvaart".

Gedetailleerde informatie voor pers- en commercieel gebruik kan worden aangevraagd bij Carlos Fernández, via communications@europeactive.eu

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO