16-11-2012

Stimuleer mensen naar duurzaam bewegen

Laat uw leden en team nader kennismaken met de Schijf van 3  

Het meest unieke en geschikte middel om mensen te helpen op weg naar een actiever en gezonder leven, maar ook om meer dan 40 chronische aandoeningen te voorkomen volgens ACSM en WHO, ligt binnen ieders handbereik. De hoeveelheid beweging die noodzakelijk is om een positief effect op de gezondheid te verkrijgen is gering. Al bij 10 minuten meer bewegen per dag is er een gezondheidseffect.

 

Ideaal is een beweegpatroon wat een drietal elementen bevat, samen de zogenaamde “Schijf van 3” genoemd. Deze 3 activiteiten zijn recreatief bewegen, conditie training en spiertraining. De World Health Organisation stelt hierin de volgende richtlijnen:

 1. Recreatief bewegen; 30 minuten matig intensieve activiteit op ten minste 5 dagen in de week (= Nederlands Norm Gezond Bewegen)
 2. Conditie training; op 3 dagen per week tenminste 20 minuten op een hoge intensiteit trainen aan het uithoudingsvermogen (= Fitnorm)
 3. Sporttraining; 2 dagen per week tenminste 8- 10 spierkrachtoefeningen (= Spiernorm)
Doelstelling; meer bewustzijn over het belang van bewegen

De belangrijkste doelstelling van het Nationaal Beweeg Onderzoek is om mensen bewuster te maken wat beweging voor hen kan betekenen. Tevens willen de onderzoekers achterhalen hoe Nederland beweegt volgens deze norm ten opzichte van het onderzoek in 2011/2012.  

Voorbeeld van onderzoeksresultaten van 2011/2012

 • Uit een eerste tussenrapportage van het Nationaal Beweeg Onderzoek bleek dat slechts 14% van de deelnemers aan het onderzoek voldeed aan alle normen binnen de Schijf van 3; de nieuwe beweegnorm voor gezond bewegen.
 • Van de deelnemers behaalde wel 41% de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, en 48% de Fitnorm.
 • De Spiernorm werd door 40% van de deelnemers gehaald.
 
Opvallend waren vooral die laatste 2 percentages, die (veel) hoger waren dan in voorgaand onderzoek. Dat was vooral te wijten aan het feit dat de meeste deelnemers aan het onderzoek leden waren van een fitnesscentrum. Het gaf in ieder geval aan dat leden veel vaker de Fitnorm en de Spiernorm halen dan niet-leden; een mooie conclusie voor onze branche!

Waarom meedoen als sportcentrum?

Voor een sportcentrum biedt het onderzoek de gelegenheid om;

 • Mee te liften op de nationale campagne met landelijke publiciteit
 • Verhogen van de instroom van leden
 • De Schijf van 3 richtlijn bekend maken onder de leden en het team

 

Niet onbelangrijk, de actie kost u niets, EFAA zet de campagne materialen voor u klaar in de toolbox in PDF en in eps format, zodat u (of uw vormgever) de stukken naar eigen inzicht kan veranderen.

 

Campagne concept

Mensen worden opgeroepen deel te nemen aan het Beweeg Onderzoek, met name door het sportcentrum zelf. EFAA reikt hiervoor veel bekendmakingsmaterialen aan. Onder alle deelnemers verloot EFAA een 6 maanden fitness abonnement, wat door EFAA aan de deelnemende club betaald wordt. Als sportcentrum kunt u ervoor kiezen om het onderzoek te combineren met een korte termijn introductie lidmaatschap, vaak wordt hier 4 of 6 weken voor gekozen.

 

Wat ontvangt u concreet bij aanmelding:

 • Potentiële nieuwe leden in uw centrum
 • Een vermelding op nationale campagne website
 • Toolkit regionale PR en ledenwerving Beweeg Onderzoek

 

Indien u interesse heeft om met uw centrum deel te nemen kunt u mailen naar info@efaa.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO