25-08-2017

Use it or lose it, een uitspraak, meestal gebruik als we het hebben over de spieren, en wat blijkt uit de nieuwe Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad? Het blijkt een keiharde waarheid te zijn. Onze spiermassa groeit tot ons 25e levensjaar en begint vanaf dat moment te degenereren (atrofie).

BuikspierenJaarlijks verliezen we ongeveer 1% spiermassa, in totaal zijn we voor het einde van ons leven meer dan 50% spiermassa verloren. Hoef je ook minder mee te dragen zou je zeggen, maar er kleven enorme nadelen aan vast. De spiermassa zorgt voor 70% van ons metabolisme, het energie verbruik in rust. Verlaagd dat metabolisme door spierverlies, dan verhoogt het risico op overgewicht vorming enorm. De spieren geven ons tevens de kracht om dingen te tillen, trappen te lopen, te duwen, trekken, enz. Verliezen we spiermassa dan verliezen we dus ook pure kracht en lopen we sneller blessures op. De spieren zorgen bovendien voor balans en coördinatie en die neemt natuurlijk ook enorm af als we spiermassa verliezen. Je ziet dat duidelijk bij oudere mensen die een leven lang inactief zijn geweest of minder actief, die hebben al vrij vroeg moeite met lopen, opstaan en zelfstandig bewegen.

Dit totale ouderdomsproces, wat zich automatisch afspeelt, kunnen we afremmen. We kunnen als het ware op dit vlak verjongeren, zelfs als we ouder zijn dan 80 jaar. Het enige wat we hoeven te doen, is ervoor zorgen dat onze spiermassa groeit. De Gezondheidsraad adviseert hiervoor minimaal 2 keer per week krachttraining te doen, maar bij voorkeur zelfs 4 keer. De winst treed bizar snel op, een voorbeeld is een 81 jarige klant van ons in Weert bij Life Style Vitae leefstijlclub,  die binnen 5 maanden maar liefst 4 kilo spiermassa heeft ontwikkeld, en dat met 3 keer per week een eGym cirkel trainen.

Vind je het naar het sportcentrum gaan nog een te grote stap,  doe dan in ieder geval elke week 2 a 3 keer per week 20 a 30 squats. Over de veilige uitvoering van de squat is genoeg te vinden online, dus, aan de slag, verjong je lijf, use it or lose it.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO