26-07-2021

In 1983 kwam ik er achter dat we ons lijf fitter, sterker en gezonder kunnen houden door elke dag te bewegen en elke week te sporten. Voor mij, destijds als niet sporter, was dat een openbaring. Ik dook er in en ontdekte dat we, door bewegen en spiertraining, onze spiermassa kunnen behouden, onze longen, hart- en bloedvaten vitaal kunnen houden en er door bewegen, sport en spiertraining voor kunnen zorgen dat onze capillairen, die minuscule haarvaten die in elke uithoek van ons lijf zitten, ‘open’ kunnen houden, in plaats van dat ze dichtgroeien als een bospad wat niet bewandeld wordt. Dat dichtgroeien zorgt weer voor allerlei narigheid zoals ophoping van afvalproducten en die weefsels worden dan niet meer of onvoldoende voorzien van zuurstof en voedingsstoffen, waardoor er in dat weefsel weer verschillende ziektebeelden kunnen ontwikkelen. Ik begeleidde toen ook al veel mensen met overgewicht en obesitas en ontdekte dat die mensen die veel tussendoor bewegen gemakkelijker af konden vallen. Na de energie huishouding onderzocht te hebben kwam daarin ook de verklaring, het tussendoor bewegen zorgt telkens voor het ‘aanzetten’ van de vetstofwisseling en bij die mensen die alleen 2 of 3 keer per week sportte, was dat effect eigenlijk in frequentie te laag om voldoende resultaat te bereiken.

Vanaf 1986 ben ik me meer in voeding gaan verdiepen omdat veel mensen die ik begeleidde, die af wilden vallen, het resultaat niet behaalden, ondanks dat ze voldoende bewogen, sportte en spiertraining deden. Ik kwam er achter dan het niet perse om het totaal aantal calorieën allen gaat, ten opzichte van het verbruik, maar dat het ook gaat om welke voedingsstoffen we eten. Ik ging adviseren en coachen om meer nutriënt- en vezelrijke voeding te eten en minder ‘lege’ voeding en drinken, en het effect hiervan was weer een fantastische openbaring. Ons lijf blijkt wel te varen bij een hoofdzakelijk plantaardig voedingspatroon, maar ik ontdekte tevens dat de meeste, zo niet bijna allemaal, hier nooit iets over geleerd hadden. Daarom begon ik informatie te verzamelen en dit compact voor de deelnemers samen te vatten zodat ze de essentiële inzichten van een gezond voedingspatroon leerden kennen.

Ik dacht in die tijd een totaal concept te hebben door de combinatie tussen beweeg, sport en spiertraining en het voedingspatroon, maar toch bleken sommigen moeite te hebben met de toepassing en anderen een en ander optimaal toe te passen maar minder resultaat te behalen. Mijn ontdekkingsreis was nog niet voorbij. Ik ontdekte door een veelvoud van cursussen en opleidingen, o.a. Neuro linguïstisch programmeren, maar ook over stress beheersing, mindfulness, meditatie en ademhaling, dat het ongezond aangeleerde gedrag dermate verankerd kan zijn, dat verandering onmogelijk lijkt en men daar chronisch stress over kan hebben. Onderzoek je dan de impact van stress op onze gezondheid en de ontwikkeling van chronische aandoeningen, dan kom je erachter dat dit een even zo belangrijke pijler is dan voeding en beweging.

Mijn conclusie anno 2021 is, dat we nu inmiddels wel weten, dat wij Homo Sapiens, van nature uit, vitale wezens zijn. Ons lijf heeft echter een gebruiksaanwijzing, zeker nu er veel invloeden blijken te zijn, die niet goed zijn voor het lijf. We weten nu ook dat, als we die ongezonde gewoonten toevallig aangeleerd krijgen, het dan nog een flinke uitdaging is om die om te keren naar gezonde gewoonten.

Ik geloof in ieder geval in de vitale mens en heb al duizenden mensen mogen ondersteunen, trainen en coachen naar een gezondere leefstijl en gezonder lijf. Met Leefstijlclub en EFAA zullen we ons ook de komende decennia zeker in blijven zetten om mensen te ondersteunen om hun vitaliteit weer terug te pakken, want in de basis zit het er zeker al in.

Heb jij interesse om meer te weten over hoe dat we dit aanpakken, in samenwerking met Leefstijlclub steunpunten, mail ons gerust via info@leefstijlclub.nl

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO