21-03-2022

Veel en gevarieerd bewegen en stilzitten beperken, ook voor jonge kinderen!

Het was natuurlijk al bekend dat meer beweging tot gezondheidswinst kan leiden, maar voor kinderen jonger dan 4 jaar ontbreken concrete beweegrichtlijnen. De Gezondheidsraad adviseert nu om gebruik te maken van de beweegadviezen voor jonge kinderen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het advies van de WHO is om kinderen onder de 1 jaar verspreid over de dag en op verschillende manieren te laten bewegen. Minimaal 30 minuten in totaal oefenen van de buikligging bij kinderen die nog niet ‘mobiel’ zijn is daar onderdeel van. Voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar is het advies om minimaal 180 minuten per dag te bewegen. Van die 180 minuten zijn voor 3 jarigen minstens 60 minuten matig tot zwaar intensief. Ook adviseert de WHO om langdurig stilzitten te beperken, zoals geen beeldschermtijd onder de 2 jaar en maximaal één uur per dag voor kinderen van 2 en 3.

De Gezondheidsraad heeft ook gekeken naar bewegen en gezondheid bij kinderen van 4 jaar. De raad adviseert om de bestaande beweegrichtlijnen uit 2017 voor deze groep, aan te vullen met de inzichten van de WHO. De richtlijn voor 4-jarigen blijft om dagelijks 60 minuten matig tot zwaar intensief te bewegen en langdurig stilzitten te beperken. Nieuw is het advies om minimaal 180 minuten lichamelijk actief te zijn, verspreid over de dag in verschillende typen activiteiten. Ook nieuw is de maximale beeldschermtijd van 60 minuten per dag, om langdurig stilzitten te beperken.

Bronnen:

https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/nieuws/beweegadvies-voor-jonge-kinderen-gereed

https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/beweegadvies-voor-jonge-kinderen-regelmatig-bewegen-en-weinig-stilzitten/

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO